Θέματα
- Πολιτιστικά
+ Μουσική
+ Θέατρο-Χορός
+ Κινηματογράφος
+ Εικαστικά
+ Λογοτεχνία
+ Φωτογραφία
+ Συνεντεύξεις
Συνεντεύξεις

  

Συνέντευξη με τον Δρ. Arto Penttinen

Διευθυντή του Σουηδικού Ινστιτούτου Αθηνών

     

   

 Συνέντευξη των ΤΟΤΟ

  

 

 

   

       

     Εσείς και η Ευρώπη

     

 

    Η Ημέρα της Ευρώπης

     

  

    Πρόγραμμα Εκπαίδευσης

     Πολιτισμού και Νεολαίας

    

         

           

 

 

 

 

 

Δημιουργία Μητρώου Πολιτιστικών Φορέων

Τη δημιουργία Μητρώου πολιτιστικών φορέων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που αναπτύσσουν πολιτιστική δραστηριότητα, ανακοίνωσε o υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, τονίζοντας ότι έτσι εξασφαλίζεται η διαφάνεια, η αξιοκρατία, αλλά και το τέλος της εξάρτησης από το κράτος, καθώς πολιτισμός που εξαρτάται από το κράτος δεν μπορεί να είναι παρεμβατικός.

«Το μητρώο, του οποίου η ιστοσελίδα λειτουργεί ήδη στο Διαδίκτυο, αποτελεί το πρώτο βήμα για να υπάρξει διαφάνεια στις επιχορηγήσεις και το πρώτο βήμα για να πηγαίνουν τα χρήματα του Ελληνα φορολογούμενου εκεί που πιάνουν τόπο. Πριν υπογραφεί οποιαδήποτε επιχορήγηση έχουμε φάκελο του επιχορηγούμενου φορέα και την εισήγηση της εκάστοτε αρμόδιας διεύθυνσης που θα υποβοηθείται στο έργο της από μια μικρή ομάδα ανθρώπων που θα συνδυάζουν εμπειρία, γνώση, φρέσκια ματιά στα πράγματα και ακεραιότητα», δήλωσε.

                            Παύλος Γερουλάνος

Η διαδικασία θα είναι ανοιχτή όλο το χρόνο, ο φορέας αναλαμβάνει την ευθύνη να παρέχει ακριβή στοιχεία για την ταυτότητα και τις δράσεις του και όσον αφορά τις δράσεις που πραγματοποιούνται το 2010, οι φορείς πρέπει να υποβάλουν το αίτημά τους μέχρι 30 Ιουνίου 2010, ενώ τα αιτήματα που αφορούν το 2011 θα εξεταστούν το φθινόπωρο. Οι φορείς που θα επιχορηγηθούν οφείλουν εντός τριμήνου από την ολοκλήρωση της δράσης να υποβάλουν οικονομικό και καλλιτεχνικό απολογισμό.

Λουκέτο στο ΕΚΕΘΕΧ – ΔΗΠΕΘΕ και «Καλλικράτης»

Παράλληλα ανακοίνωσε το κλείσιμο του ΕΚΕΘΕΧ: «Δε θεωρώ πως είναι χρήσιμο να ξοδεύουμε 1,5 εκατ. ευρώ για να μοιράσουμε 4 εκ., δήλωσε, τονίζοντας ότι η πορεία του συγκεκριμένου φορέα δεν ανταποκρίθηκε στην αποστολή του.

- Το θέμα των ΔΗΠΕΘΕ θα συζητηθεί στο πλαίσιο του «Καλλικράτη».

- Σχετικά με τους υπαλλήλους του ΕΚΕΒΙ σε όλες τις περιπτώσεις έχουμε βρει γέφυρες για να διατηρήσουν οι υπάλληλοι την υπαλληλική τους σχέση μέχρις ότου δημιουργηθούν οι διαδικασίες μέσω του ΑΣΕΠ για να γίνονται οι προσλήψεις.

- Η Λυρική Σκηνή θα παραμείνει ανοιχτή, αλλά χρειάζεται η βοήθεια του υπουργείου Οικονομικών και η συνεργασία με τους εργαζόμενους. Αυτή τη στιγμή το προσωπικό της Λυρικής ξεπερνά τους 700 εργαζόμενους.

- Οι απλήρωτοι από το 2008 συμβασιούχοι, θα πληρωθούν εντασσόμενοι σε τροπολογία που θα ψηφιστεί άμεσα στη Βουλή.

Τέλος, τα χρέη του υπουργείου Πολιτισμού ανέρχονται σε 150 εκατ. ευρώ, ενώ τα χρέη προς τα ΜΜΕ από την καμπάνια για τον Τουρισμό αγγίζουν τα 120 εκατ. ευρώ.

                         

                           Σημαντικά ευρήματα από το ναυάγιο Μέντωρ

 

Υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα στο ιστορικό ναυάγιο «ΜΕΝΤΩΡ» στα νοτιοανατολικά Κύθηρα κοντά στον Αυλέμονα ,που διενεργήθηκε από κλιμάκιο της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων υπό τη διεύθυνση του καταδυόμενου αρχαιολόγου Δρ. Δημ. Κουρκουμέλη, έφερε στο φως σημαντικά ευρήματα. Το πλοίο, που ως γνωστό μετέφερε τα γλυπτά του Παρθενώνα στην Αγγλία, μέσω Μάλτας βυθίσθηκε στην είσοδο του λιμένα του Αυλέμονα στα νοτιοδυτικά Κύθηρα, το Σεπτέμβριο του 1802. Παλαιότερα είχαν γίνει έρευνες στο συγκεκριμένο πλοίο τόσο από τον Πλοίαρχο Κουστώ (1975), το Ινστιτούτο Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών (1980) αλλά και την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων (2009) και σε καμία από αυτές αλλά ούτε και στη φετινή εντοπίσθηκαν θραύσματα μαρμάρων ή γλυπτών. Η φετινή έρευνα επικεντρώθηκε στη περιοχή της πρύμνης του.

 

 

 

 

               Μυκηναϊκό Νεκροταφείο εντοπίστηκε στο Λεωνίδιο

 

Μυκηναϊκό Νεκροταφείο άγνωστο στην έρευνα εντοπίστηκε δέκα χιλιόμετρα βορειoδυτικά του Λεωνιδίου, πλησίον του χωριού Βασκίνα, στη θέση «Σοχά», μετά από έντονες βροχοπτώσεις, από τη ΛΘ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.  Ακολούθησε σωστική ανασκαφή, με την υποστήριξη του Δήμου Νότιας Κυνουρίας, η οποία έφερε στο φως πέντε κιβωτιόσχημους τάφους. Οι εν λόγω τάφοι είχαν δεχτεί περισσότερους του ενός νεκρούς. Μεταξύ των κτερισμάτων ξεχωρίζουν πήλινα συμποτικά αγγεία, λίθινα σφοντύλια και χάλκινη περόνη. Τα ευρήματα τοποθετούνται χρονολογικά στον 14ο αι. π.Χ. .

 

 

 

 

 

    

     

      

               Bar  ΚΟΜΗΣ

     

 

             Cafe Voulis 

 

 

Μουσείο Ακρόπολης

 

 

  Τελευταία  Νέα

 

Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός

         για το Μουσείο

       Εναλίων  Αρχ/των

 

      Ψηφιακές Συλλογές

 

 

 

 

        

 

Copyright © epolitismos.gr 2005