Θέματα
- Πολιτιστικά
+ Μουσική
+ Θέατρο-Χορός
+ Κινηματογράφος
+ Εικαστικά
+ Λογοτεχνία
+ Φωτογραφία
+ Συνεντεύξεις
Συνεντεύξεις

  

Συνέντευξη με τον Δρ. Arto Penttinen

Διευθυντή του Σουηδικού Ινστιτούτου Αθηνών

     

   

 Συνέντευξη των ΤΟΤΟ

  

 

 

   

       

     Εσείς και η Ευρώπη

     

 

    Η Ημέρα της Ευρώπης

     

  

    Πρόγραμμα Εκπαίδευσης

     Πολιτισμού και Νεολαίας

    

         

           

 

 

 

 

 

Θεσσαλονίκη Σταυροδρόμι Πολιτισμών

Για το πρόγραμμα «Θεσσαλονίκη Σταυροδρόμι Πολιτισμών», που έχει ήδη ξεκινήσει και έχει ως σκοπό να συντονίσει τις δράσεις των πολιτιστικών φορέων της Θεσσαλονίκης, έκανε λόγο ο υπουργός πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος στην τοποθέτηση του κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στη Θεσσαλονίκη. Σκοπός είναι η πόλη κάθε χρόνο να φιλοξενεί ένα πολιτισμό ή μία γεωγραφική περιοχή.

Για ένα χρόνο, κάθε χρόνο, οι πολιτιστικοί φορείς της πόλης θα διοργανώνουν δράσεις που θα επικεντρώνονται το 2011 στη Μέση Ανατολή, το 2012 στην Νοτιοανατολική Ευρώπη (θυμίζω είναι και τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης ), το 2013 στην Κίνα, το 2014 στη Ρωσία (είναι έτος Ελλάδος – Ρωσίας), το 2015 στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Δεν είναι τυχαίες οι επιλογές των περιοχών, γιατί συνδυάζουν και πολύ μεγάλο πολιτιστικό ενδιαφέρον για τον ελληνικό πολιτισμό, αλλά είναι και ανερχόμενες αγορές για τον τουρισμό. Το πρόγραμμα αυτό δεν κοστίζει τίποτα παραπάνω από τους προϋπολογισμούς των φορέων, αλλά ο συντονισμός φέρνει πολλαπλασιαστικά οφέλη. Για ένα χρόνο δηλαδή, η Θεσσαλονίκη και προς το Βορρά αλλά και προς την Αθήνα, θα εκπέμπει ένα συγκεκριμένο και πολύ εξωστρεφές μήνυμα» είπε ο υπουργός πολιτισμού.

«Μετά από κάποιες πρώτες επαφές που είχαμε, βλέπουμε ότι την προσπάθεια αυτή αγκαλιάζουν και οι ξενοδόχοι της πόλης και τα πανεπιστήμια, αλλά και η Διεθνής Έκθεση της Θεσσαλονίκης. Είναι προφανές ότι με το συντονισμό όλων αυτών των φορέων και με τη δική τους την βοήθεια, αυτή η προσπάθεια θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για τη Θεσσαλονίκη» συμπλήρωσε.

                         

                           Σημαντικά ευρήματα από το ναυάγιο Μέντωρ

 

Υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα στο ιστορικό ναυάγιο «ΜΕΝΤΩΡ» στα νοτιοανατολικά Κύθηρα κοντά στον Αυλέμονα ,που διενεργήθηκε από κλιμάκιο της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων υπό τη διεύθυνση του καταδυόμενου αρχαιολόγου Δρ. Δημ. Κουρκουμέλη, έφερε στο φως σημαντικά ευρήματα. Το πλοίο, που ως γνωστό μετέφερε τα γλυπτά του Παρθενώνα στην Αγγλία, μέσω Μάλτας βυθίσθηκε στην είσοδο του λιμένα του Αυλέμονα στα νοτιοδυτικά Κύθηρα, το Σεπτέμβριο του 1802. Παλαιότερα είχαν γίνει έρευνες στο συγκεκριμένο πλοίο τόσο από τον Πλοίαρχο Κουστώ (1975), το Ινστιτούτο Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών (1980) αλλά και την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων (2009) και σε καμία από αυτές αλλά ούτε και στη φετινή εντοπίσθηκαν θραύσματα μαρμάρων ή γλυπτών. Η φετινή έρευνα επικεντρώθηκε στη περιοχή της πρύμνης του.

 

 

 

 

               Μυκηναϊκό Νεκροταφείο εντοπίστηκε στο Λεωνίδιο

 

Μυκηναϊκό Νεκροταφείο άγνωστο στην έρευνα εντοπίστηκε δέκα χιλιόμετρα βορειoδυτικά του Λεωνιδίου, πλησίον του χωριού Βασκίνα, στη θέση «Σοχά», μετά από έντονες βροχοπτώσεις, από τη ΛΘ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.  Ακολούθησε σωστική ανασκαφή, με την υποστήριξη του Δήμου Νότιας Κυνουρίας, η οποία έφερε στο φως πέντε κιβωτιόσχημους τάφους. Οι εν λόγω τάφοι είχαν δεχτεί περισσότερους του ενός νεκρούς. Μεταξύ των κτερισμάτων ξεχωρίζουν πήλινα συμποτικά αγγεία, λίθινα σφοντύλια και χάλκινη περόνη. Τα ευρήματα τοποθετούνται χρονολογικά στον 14ο αι. π.Χ. .

 

 

 

 

 

    

     

      

               Bar  ΚΟΜΗΣ

     

 

             Cafe Voulis 

 

 

Μουσείο Ακρόπολης

 

 

  Τελευταία  Νέα

 

Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός

         για το Μουσείο

       Εναλίων  Αρχ/των

 

      Ψηφιακές Συλλογές

 

 

 

 

        

 

Copyright © epolitismos.gr 2005