Θέματα
- Πολιτιστικά
+ Μουσική
+ Θέατρο-Χορός
+ Κινηματογράφος
+ Εικαστικά
+ Λογοτεχνία
+ Φωτογραφία
+ Συνεντεύξεις
Συνεντεύξεις

  

Συνέντευξη με τον Δρ. Arto Penttinen

Διευθυντή του Σουηδικού Ινστιτούτου Αθηνών

     

   

 Συνέντευξη των ΤΟΤΟ

  

 

 

   

       

     Εσείς και η Ευρώπη

     

 

    Η Ημέρα της Ευρώπης

     

  

    Πρόγραμμα Εκπαίδευσης

     Πολιτισμού και Νεολαίας

    

         

           

 

 

 

 

 

«Με Ματ και ΒΙΑ δε σπάει η Απεργία» στην Ακρόπολη

Ως μοναδική λύση για να ανοίξει τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης το πρωί της Πέμπτης, ο οποίος παρέμενε κλειστός από τα ξημερώματα της Τετάρτης από συγκεντρωμένους συμβασιούχους, προέκρινε η ηγεσία του ΥΠΠΟ, την επέμβαση των ΜΑΤ, τα οποία  με χρήση δακρυγόνων, βία και ξυλοδαρμούς εξανάγκασαν του συμβασιούχους να ανοίξουν την είσοδο της Ακρόπολης. Απείρου κάλλους σκηνές εκτυλίχθησαν στη συνέχεια, καθώς τόσο οι συμβασιούχοι όσο και οι δημοσιογράφοι δέχθηκαν επίθεση στην κεντρική είσοδο του αρχαιολογικού χώρου.

Συγκεκριμένα, μετά την πρώτη αποτυχημένη προσπάθεια της αστυνομίας να σπάσει το λουκέτο που είχε μπει από τους συμβασιούχους στην κεντρική είσοδο, η αστυνομία εισέβαλε στον χώρο της Ακρόπολης από το πλάι. Κατόπιν, επικράτησε ένταση, με δυνάμεις των ΜΑΤ να κάνουν χρήση χημικών εναντίον δημοσιογράφων και συνεργείων ελληνικών και ξένων μέσων ενημέρωσης που βρίσκονταν στην είσοδο της Ακρόπολης για την κάλυψη των γεγονότων.

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης απωθήθηκαν με τη χρήση βίας και ένας εικονολήπτης ξένου πρακτορείου ειδήσεων τραυματίστηκε, ενώ υπήρξε προσαγωγή ενός εργαζόμενου στο Αστυνομικό Τμήμα Ακροπόλεως. Οι εργαζόμενοι συμβασιούχοι ζητούν μεταξύ άλλων καταβολή των δεδουλευμένων των επί 22 μηνών απλήρωτων συναδέλφων τους, ανάκληση των απολύσεων των ενταγμένων στην τροπολογία Σαμαρά που φεύγουν στο τέλος του μήνα και άρση του νόμου Παυλόπουλου για τον περιορισμό του 24μηνου.

«Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν. Πρέπει να αποδοθούν ευθύνες στην πολιτική ηγεσία. Σήμερα κατέστρεψαν τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης» δήλωσε ο πρόεδρος των συμβασιούχων Νίκος Χασομέρης.

Οι συμβασιούχοι του υπουργείου Πολιτισμού συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους θα συγκεντρωθούν την Παρασκευή έξω από το αρχαιολογικό χώρο, στον οποίο εξακολουθούν να βρίσκονται δυνάμεις των ΜΑΤ.

 

                      Τα ΜΑΤ φύλακες της Ακρόπολης!

 

Διακριτκή παρουσία των συμβασιούχων για το Σαββατοκύριακο

Τη διακριτική παραμονή τους στον αρχαιολογικό χώρο της Ακροπόλης, αποφάσισαν για το Σαββατοκύριακο οι συμβασιούχοι υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού, καταγγέλοντας συγχρόνως την ελλιπή φύλαξη του αρχαιολογικού χώρου και του μνημείου.  Άφησαν, ωστόσο, ανοικτό το ενδεχόμενο επανέλθουν δριμύτεροι την ερχόμενη εβδομάδα. Στην πρωινή τους συνέλευση δήλωσαν την πρόθεσή τους να παραμείνουν διακριτικά το Σαββατοκύριακο στον χώρο του μνημείου, χωρίς να εμποδίζουν την πρόσβαση στους επισκέπτες του και απαίτησαν την αποχώρηση των ανδρών της αστυνομίας.

«Δεν είναι δυνατόν να είμαστε εμείς αυτοί, που αμαυρώνουν την ιερή εικόνα της Ακρόπολης και όχι οι άνδρες των ΜΑΤ, που παραμένουν στην περιοχή. Εμείς, με την απόφασή μας να μη δημιουργήσουμε οποιοδήποτε πρόβλημα το Σαββατοκύριακο, δηλώνουμε ότι σεβόμαστε και αγαπούμε τον χώρο. Από Δευτέρα, όμως, αν χρειαστεί να κλιμακώσουμε την κινητοποίησή μας, θα το κάνουμε» τόνισε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Σωματείου των Εκτάκτων Νίκος Χασομέρης.

 

Συνεχίζουν τις κινητοπιήσεις τους οι Έκτακτοι Υπάλληλοι του ΥΠΠΟΤ

Για όγδοη ημέρα συνέχισαν τις κινητοποιήσεις τους οι συμβασιούχοι του υπουργείο πολιτισμού. Tην Πέμπτη συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο συνεχίζοντας τον αγώνα τους διεκδικώντας δυναμικά τα αιτήματά τους, ζητώντας να συναντήσουν τον υπουργό πολιτισμού, ο οποίος ωστόσο παραμένει άφαντος εδώ και δύο εβδομάδες.

Στη κινητοποίηση της Πέμπτης συμμετείχαν  διαμαρτυρόμενοι  και δηλώνοντας συμπαράσταση στον αγώνα των συμβασιούχων, τα Σωματεία των μονίμων και εκτάκτων αρχαιολόγων συντηρητών και μηχανικών του ΥΠΠΟ καθώς και το Σωματείο Ηθοποιών και των εικαστικών. Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν και εκπρόσωποι του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

                       Εκπρόσωποι του ΣΕΗ

«Οι περικοπές στα κρατικά θέατρα έχουν φτάσει στο 50%. Απαιτούμε περισσότερα χρήματα», δήλωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών. «Έχουν αναπτυχθεί στον χώρο μας φοβερά μονοπώλια. Το Υπουργείο στερεί από τα δύο κρατικά θέατρα τον προϋπολογισμό» δήλωσε η ηθοποιός Ελένη Γερασιμίδου.

Το πρωί της Παρασκευής οι συμβασιούχοι  πραγματοποίησαν νέα συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Πολιτισμού δηλώνοντας πως θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις δυναμικότερα από την ερχόμενη εβδομάδα, μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

                         

                           Σημαντικά ευρήματα από το ναυάγιο Μέντωρ

 

Υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα στο ιστορικό ναυάγιο «ΜΕΝΤΩΡ» στα νοτιοανατολικά Κύθηρα κοντά στον Αυλέμονα ,που διενεργήθηκε από κλιμάκιο της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων υπό τη διεύθυνση του καταδυόμενου αρχαιολόγου Δρ. Δημ. Κουρκουμέλη, έφερε στο φως σημαντικά ευρήματα. Το πλοίο, που ως γνωστό μετέφερε τα γλυπτά του Παρθενώνα στην Αγγλία, μέσω Μάλτας βυθίσθηκε στην είσοδο του λιμένα του Αυλέμονα στα νοτιοδυτικά Κύθηρα, το Σεπτέμβριο του 1802. Παλαιότερα είχαν γίνει έρευνες στο συγκεκριμένο πλοίο τόσο από τον Πλοίαρχο Κουστώ (1975), το Ινστιτούτο Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών (1980) αλλά και την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων (2009) και σε καμία από αυτές αλλά ούτε και στη φετινή εντοπίσθηκαν θραύσματα μαρμάρων ή γλυπτών. Η φετινή έρευνα επικεντρώθηκε στη περιοχή της πρύμνης του.

 

 

 

 

               Μυκηναϊκό Νεκροταφείο εντοπίστηκε στο Λεωνίδιο

 

Μυκηναϊκό Νεκροταφείο άγνωστο στην έρευνα εντοπίστηκε δέκα χιλιόμετρα βορειoδυτικά του Λεωνιδίου, πλησίον του χωριού Βασκίνα, στη θέση «Σοχά», μετά από έντονες βροχοπτώσεις, από τη ΛΘ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.  Ακολούθησε σωστική ανασκαφή, με την υποστήριξη του Δήμου Νότιας Κυνουρίας, η οποία έφερε στο φως πέντε κιβωτιόσχημους τάφους. Οι εν λόγω τάφοι είχαν δεχτεί περισσότερους του ενός νεκρούς. Μεταξύ των κτερισμάτων ξεχωρίζουν πήλινα συμποτικά αγγεία, λίθινα σφοντύλια και χάλκινη περόνη. Τα ευρήματα τοποθετούνται χρονολογικά στον 14ο αι. π.Χ. .

 

 

 

 

 

    

     

      

               Bar  ΚΟΜΗΣ

     

 

             Cafe Voulis 

 

 

Μουσείο Ακρόπολης

 

 

  Τελευταία  Νέα

 

Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός

         για το Μουσείο

       Εναλίων  Αρχ/των

 

      Ψηφιακές Συλλογές

 

 

 

 

        

 

Copyright © epolitismos.gr 2005