Θέματα
- Πολιτιστικά
+ Μουσική
+ Θέατρο-Χορός
+ Κινηματογράφος
+ Εικαστικά
+ Λογοτεχνία
+ Φωτογραφία
+ Συνεντεύξεις
Συνεντεύξεις

  

Συνέντευξη με τον Δρ. Arto Penttinen

Διευθυντή του Σουηδικού Ινστιτούτου Αθηνών

     

   

 Συνέντευξη των ΤΟΤΟ

  

 

 

   

       

     Εσείς και η Ευρώπη

     

 

    Η Ημέρα της Ευρώπης

     

  

    Πρόγραμμα Εκπαίδευσης

     Πολιτισμού και Νεολαίας

    

         

           

 

 

 

 

 

Δύο ρωμαϊκοί κλίβανοι «φωτίζουν» το Ταβάρι

Δύο κλίβανοι ρωμαϊκής εποχής, που αποδεικνύουν την ύπαρξη κατά το παρελθόν εργαστηριακών δραστηριοτήτων στην περιοχή, ανακαλύφθηκαν στο Ταβάρι Μεσοτόπου. Τα δύο ευρήματα έφεραν στο φως τα έργα που εκτελούνταν για το βιολογικό καθαρισμό στην περιοχή.

Πρόκειται για δύο κλιβάνους της Ρωμαϊκής Εποχής, ο πρώτος εκ των οποίων, σύμφωνα με την προϊστάμενη της Κ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, Όλγα Φιλανιώτου, είχε εντοπιστεί ήδη από πέρυσι, ωστόσο λόγω έλλειψης προσωπικού οι εργασίες ανάδειξής του συνεχίστηκαν μόλις πρόσφατα. Είναι κυκλικοί, χτισμένοι με πέτρες και στο εσωτερικό τους υπάρχει το καμμένο χώμα που χαρακτηρίζει τους ρωμαϊκούς κλιβάνους, ενώ ο δεύτερος κλίβανος είναι, με μια πρώτη εκτίμηση, λίγο νεώτερος από τον πρώτο. Όπως τονίζει μάλιστα η κ. Φιλανιώτου, παρ’ όλο που στο σύνολο του νησιού έχουν βρεθεί πολλοί κλίβανοι σε σωστικές ανασκαφές, είναι η πρώτη φορά που στη συγκεκριμένη περιοχή έρχεται στο φως τέτοιο εύρημα.

«Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα αν είναι οι παλιότεροι που έχουν βρεθεί. Ωστόσο, το σημαντικό είναι ότι ήρθαν στο φως σε μια περιοχή για την αρχαιότητα της οποίας δεν έχουμε πολλά στοιχεία και το γεγονός ότι υπάρχουν δύο κλίβανοι μαζί, δείχνει πως ήταν μια περιοχή εργαστηριακών δραστηριοτήτων», αναφέρει η προϊστάμενη της 14ης ΕΒΑ. Όπως συμπληρώνει, εφόσον οι ανασκαφές δε φέρουν στο φως κάποιο άλλο σημαντικό εύρημα, οι εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί τον Ιούλιο οπότε και θα μπορέσουν να υπάρξουν περισσότερα στοιχεία για τη χρονολόγηση των ευρημάτων.

Και σε άλλες περιοχές

Εκτός από τους δύο κλιβάνους στο Ταβάρι, τον τελευταίο καιρό έχουν έρθει στο φως, με την επίβλεψη της Κ΄ ΕΠΚΑ, ευρήματα της αρχαιότητας και σε άλλες περιοχές της Λέσβου. Πιο συγκεκριμένα, ανακαλύφθηκε στη Σκάλα Ερεσού, και πάλι κατά τις εργασίες του βιολογικού καθαρισμού, τμήμα σαρκοφάγου ρωμαϊκής περιόδου, ενώ είναι σε διαδικασία οι ανασκαφές και για την εύρεση της υπόλοιπης. Επιπλέον, σε ανάλογες εργασίες ανακαλύφθηκε στο Σίγρι ένας ακόμη κλίβανος, του οποίου η χρονολόγηση δεν είναι ακόμη ξεκάθαρη, καθώς και ένα τμήμα παλαιοχριστιανικής βασιλικής. Τέλος, τρεις κλίβανοι, μάλλον της ελληνιστικής περιόδου, βρέθηκαν και στις εκσκαφές που γίνονται στο οδικό δίκτυο Μυτιλήνης - Καλλονής, στο ύψος της περιοχής Λάμπου Μύλοι. Ο πρώτος που βρέθηκε, μάλιστα, φαίνεται να είναι πληρέστερος από τους άλλους, φέροντας και το δάπεδο όπου τοποθετούνταν τα αγγεία που επρόκειτο να ψηθούν.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα πάντα με την κ. Φιλανιώτου, χάριν των ανασκαφών έχουν διακοπεί προσωρινά οι εργασίες που γίνονται στα συγκεκριμένα σημεία, ενώ τα έργα συνεχίζονται κανονικά στην υπόλοιπη έκτασή τους.

Χρηστίδου Βαγγελιώ , Εφημερίδα Εμπρός

 

 

 Άποψη -Πρόταση

Είναι πολύ σημαντικό τέτοιες αρχαιολογικές ανακαλύψεις να αναδεικνύονται και να προβάλλονται έτσι ώστε να γινόμαστε όλοι γνώστες και κοινωνοί της προϊστορίας μας και των προγόνων μας. Είναι ωφέλιμο άλλωστε και για τον τόπο τουριστικά και συμπληρώνει την εικόνα του επισκέπτη για την ιστορική διαδρομή της περιοχής. Με κατάλληλες ενέργειες που δεν προκαλούν προβλήματα στα έργα και στην καθημερινότητα των ανθρώπων μπορούν να βγουν και να τοποθετηθούν σε μέρη δημόσιας θέας και πρόσβασης.

Πρέπει οι τοπικές κοινωνίες να διεκδικήσουν και να πιέσουν, (προσφέροντας άλλωστε κάθε βοήθεια), την Αρχαιολογική Υπηρεσία έτσι ώστε να μην καμφθεί από οικονομικούς ή τεχνικούς λόγους (πχ. έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού ή έλλειψη υπηρεσιακού χρόνου) η πρόθεσή τους να φέρουν στην επιφάνεια τα δικά τους ευρήματα! Οι κλίβανοι στο Ταβάρι (διαμέτρου 2,5 μέτρων περίπου ο καθένας) είναι πολύ σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα για την ευρύτερη περιοχή αλλά ειδικά για το Μεσότοπο που αποδεικνύει ότι εκείνη την περίοδο υπήρχε οικισμός και μάλιστα υπήρχε πολύ έντονη δραστηριότητα στην περιοχή κατασκευής κεραμικών αγγείων που διοχετευόταν τόσο προς την ενδοχώρα όσο και περισσότερο μάλλον, δια θαλάσσης σε άλλες περιοχές.

Μπορεί να αναδειχτεί ένας εξ’ αυτών (άλλωστε δε γίνεται να βγουν τεχνικά και οι δύο) και να τοποθετηθεί σε χώρο όπου μάθαμε προσφέρθηκε γι’ αυτό το σκοπό. Η σκέψη του να παρέμεναν στο χώρο που βρέθηκαν δεν μπορεί να υλοποιηθεί καθώς βρίσκονται σε βάθος (άρα δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης και καλής οπτικής και με τις πρώτες βροχοπτώσεις θα γέμιζαν με νερό και φερτά υλικά). Παράλληλα θα ήταν εμπόδιο στην καθημερινότητα των κατοίκων στην περιοχή καθώς είναι στην κυριολεξία μπροστά στα σπίτια τους.

 Νεκτάριος Βακάλης

                         

                           Σημαντικά ευρήματα από το ναυάγιο Μέντωρ

 

Υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα στο ιστορικό ναυάγιο «ΜΕΝΤΩΡ» στα νοτιοανατολικά Κύθηρα κοντά στον Αυλέμονα ,που διενεργήθηκε από κλιμάκιο της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων υπό τη διεύθυνση του καταδυόμενου αρχαιολόγου Δρ. Δημ. Κουρκουμέλη, έφερε στο φως σημαντικά ευρήματα. Το πλοίο, που ως γνωστό μετέφερε τα γλυπτά του Παρθενώνα στην Αγγλία, μέσω Μάλτας βυθίσθηκε στην είσοδο του λιμένα του Αυλέμονα στα νοτιοδυτικά Κύθηρα, το Σεπτέμβριο του 1802. Παλαιότερα είχαν γίνει έρευνες στο συγκεκριμένο πλοίο τόσο από τον Πλοίαρχο Κουστώ (1975), το Ινστιτούτο Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών (1980) αλλά και την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων (2009) και σε καμία από αυτές αλλά ούτε και στη φετινή εντοπίσθηκαν θραύσματα μαρμάρων ή γλυπτών. Η φετινή έρευνα επικεντρώθηκε στη περιοχή της πρύμνης του.

 

 

 

 

               Μυκηναϊκό Νεκροταφείο εντοπίστηκε στο Λεωνίδιο

 

Μυκηναϊκό Νεκροταφείο άγνωστο στην έρευνα εντοπίστηκε δέκα χιλιόμετρα βορειoδυτικά του Λεωνιδίου, πλησίον του χωριού Βασκίνα, στη θέση «Σοχά», μετά από έντονες βροχοπτώσεις, από τη ΛΘ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.  Ακολούθησε σωστική ανασκαφή, με την υποστήριξη του Δήμου Νότιας Κυνουρίας, η οποία έφερε στο φως πέντε κιβωτιόσχημους τάφους. Οι εν λόγω τάφοι είχαν δεχτεί περισσότερους του ενός νεκρούς. Μεταξύ των κτερισμάτων ξεχωρίζουν πήλινα συμποτικά αγγεία, λίθινα σφοντύλια και χάλκινη περόνη. Τα ευρήματα τοποθετούνται χρονολογικά στον 14ο αι. π.Χ. .

 

 

 

 

 

    

     

      

               Bar  ΚΟΜΗΣ

     

 

             Cafe Voulis 

 

 

Μουσείο Ακρόπολης

 

 

  Τελευταία  Νέα

 

Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός

         για το Μουσείο

       Εναλίων  Αρχ/των

 

      Ψηφιακές Συλλογές

 

 

 

 

        

 

Copyright © epolitismos.gr 2005