Θέματα
- Πολιτιστικά
+ Μουσική
+ Θέατρο-Χορός
+ Κινηματογράφος
+ Εικαστικά
+ Λογοτεχνία
+ Φωτογραφία
+ Συνεντεύξεις
Συνεντεύξεις

  

Συνέντευξη με τον Δρ. Arto Penttinen

Διευθυντή του Σουηδικού Ινστιτούτου Αθηνών

     

   

 Συνέντευξη των ΤΟΤΟ

  

 

 

   

       

     Εσείς και η Ευρώπη

     

 

    Η Ημέρα της Ευρώπης

     

  

    Πρόγραμμα Εκπαίδευσης

     Πολιτισμού και Νεολαίας

    

         

           

 

 

 

 

 

24ωρη απεργία των αρχαιολόγων την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου

Προκήρυξη 24ωρης απεργίας την Πέμπτη 20/1/2011

με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον Άρειο Πάγο (Λ. Αλεξάνδρας) 9:00 πμ

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, ως εργοδότης, παραβιάζει συνεχώς την εργασιακή νομοθεσία, καθώς χρησιμοποιεί αρχαιολόγους, ακόμα και για 20 συνεχόμενα χρόνια, σε σωστικές ανασκαφές τεχνικών έργων ή ως συμβασιούχους, καλύπτοντας τις κενές οργανικές που έχει ανάγκη η Αρχαιολογική Υπηρεσία. Επιπλέον, απαγορεύει την εργασία τους πέρα των 24 μηνών ακυρώνοντας επαγγελματικά δικαιώματα και δεν σέβεται δικαστικές αποφάσεις. Παρόλα αυτά οι εργαζόμενοι δεν έχουν κανένα τρόπο να προστατευτούν και να διεκδικήσουν το δίκιο τους αν δεν μπορούν να προσφύγουν στα δικαστήρια. Η ευνοϊκή για τους συμβασιούχους απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στις 29/4/2009 δίνει την δικαιοδοσία στα δικαστήρια της χώρας μας να κρίνουν κατά περίπτωση, αν κάποιος εργαζόμενος καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες, επιτρέποντας τη μετατροπή της σύμβασής του σε «αορίστου χρόνου».

Ως αποτέλεσμα της απόφασης αυτής, την Πέμπτη, 20/1/2011, εκδικάζεται στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου η υπόθεση των συμβασιούχων. Στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου κρίνεται αν θα έχουμε το δικαίωμα να καταφεύγουμε στη Δικαιοσύνη και επομένως κρίνεται το παρόν και το μέλλον χιλιάδων αρχαιολόγων, που εργάστηκαν, εργάζονται ή θα εργαστούν για την Αρχαιολογική Υπηρεσία σε τεχνικά έργα και σωστικές ανασκαφές. Δεν πρέπει να σβήσει η ελπίδα για το μέλλον. Δεν πρέπει να χαθεί η δυνατότητα στους εργαζομένους να ξεφύγουν από την εργασιακή ομηρία. Όσοι απέκτησαν εμπειρία και δεξιότητες προσφέροντας τις υπηρεσίες τους και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν τη δικαίωση τους. Δεν πρέπει να μείνουμε απαθείς όταν κρίνεται το μέλλον μας.

Προκηρύσσουμε λοιπόν 24ωρη απεργία στις 20-1-2011 και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 9:00 πμ, έξω από τον Άρειο Πάγο.

 Με αιτήματα:

· Μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού όσων αρχαιολόγων εργάζονται, είτε ως συμβασιούχοι, είτε σε τεχνικά έργα, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

· Τήρηση της αρχαιολογικής νομοθεσίας. Να ολοκληρώνονται όλα τα στάδια της έρευνας (συντήρηση, καταγραφή, μελέτη και δημοσίευση των ευρημάτων) και όχι μόνο η ανασκαφή.

· Κατάργηση του περιορισμού του «24μήνου» (άρθρα 5 και 6 του Π.Δ. 164/2004 «Παυλόπουλου»), νομοθετική ρύθμιση η οποία δεν επιτρέπει την εργασία πέρα των 24 μηνών, ακυρώνοντας ουσιαστικά τα επαγγελματικά μας δικαιώματα. Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει την ευθύνη να βρει άμεσα λύση. · Διαφύλαξη των εργασιακών δικαιωμάτων. Προστασία των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Εξασφάλιση αξιοπρεπών αποδοχών χωρίς εκχωρήσεις.

· Διατήρηση της αξιοπρέπειας στην εργασία. Κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας. Τήρηση των κανόνων ασφαλείας στην εργασία.

                         

                           Σημαντικά ευρήματα από το ναυάγιο Μέντωρ

 

Υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα στο ιστορικό ναυάγιο «ΜΕΝΤΩΡ» στα νοτιοανατολικά Κύθηρα κοντά στον Αυλέμονα ,που διενεργήθηκε από κλιμάκιο της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων υπό τη διεύθυνση του καταδυόμενου αρχαιολόγου Δρ. Δημ. Κουρκουμέλη, έφερε στο φως σημαντικά ευρήματα. Το πλοίο, που ως γνωστό μετέφερε τα γλυπτά του Παρθενώνα στην Αγγλία, μέσω Μάλτας βυθίσθηκε στην είσοδο του λιμένα του Αυλέμονα στα νοτιοδυτικά Κύθηρα, το Σεπτέμβριο του 1802. Παλαιότερα είχαν γίνει έρευνες στο συγκεκριμένο πλοίο τόσο από τον Πλοίαρχο Κουστώ (1975), το Ινστιτούτο Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών (1980) αλλά και την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων (2009) και σε καμία από αυτές αλλά ούτε και στη φετινή εντοπίσθηκαν θραύσματα μαρμάρων ή γλυπτών. Η φετινή έρευνα επικεντρώθηκε στη περιοχή της πρύμνης του.

 

 

 

 

               Μυκηναϊκό Νεκροταφείο εντοπίστηκε στο Λεωνίδιο

 

Μυκηναϊκό Νεκροταφείο άγνωστο στην έρευνα εντοπίστηκε δέκα χιλιόμετρα βορειoδυτικά του Λεωνιδίου, πλησίον του χωριού Βασκίνα, στη θέση «Σοχά», μετά από έντονες βροχοπτώσεις, από τη ΛΘ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.  Ακολούθησε σωστική ανασκαφή, με την υποστήριξη του Δήμου Νότιας Κυνουρίας, η οποία έφερε στο φως πέντε κιβωτιόσχημους τάφους. Οι εν λόγω τάφοι είχαν δεχτεί περισσότερους του ενός νεκρούς. Μεταξύ των κτερισμάτων ξεχωρίζουν πήλινα συμποτικά αγγεία, λίθινα σφοντύλια και χάλκινη περόνη. Τα ευρήματα τοποθετούνται χρονολογικά στον 14ο αι. π.Χ. .

 

 

 

 

 

    

     

      

               Bar  ΚΟΜΗΣ

     

 

             Cafe Voulis 

 

 

Μουσείο Ακρόπολης

 

 

  Τελευταία  Νέα

 

Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός

         για το Μουσείο

       Εναλίων  Αρχ/των

 

      Ψηφιακές Συλλογές

 

 

 

 

        

 

Copyright © epolitismos.gr 2005