Θέματα
- Πολιτιστικά
+ Μουσική
+ Θέατρο-Χορός
+ Κινηματογράφος
+ Εικαστικά
+ Λογοτεχνία
+ Φωτογραφία
+ Συνεντεύξεις
Συνεντεύξεις

  

Συνέντευξη με τον Δρ. Arto Penttinen

Διευθυντή του Σουηδικού Ινστιτούτου Αθηνών

     

   

 Συνέντευξη των ΤΟΤΟ

  

 

 

   

       

     Εσείς και η Ευρώπη

     

 

    Η Ημέρα της Ευρώπης

     

  

    Πρόγραμμα Εκπαίδευσης

     Πολιτισμού και Νεολαίας

    

         

           

 

 

 

 

 

Αποπεράτωση των οροφών των Προπυλαίων

Την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009 ολοκληρώθηκε η καθαίρεση ικριωμάτων και γερανογεφυρών, μετά την αποπεράτωση της αποκατάστασης των οροφών του Κεντρικού Κτιρίου των Προπυλαίων. Το πρόγραμμα είχε ξεκινήσει το 2002 και ο στόχος ήταν να απομακρυνθούν τα οξειδωμένα συνδετήρια στοιχεία που υπήρχαν από την αναστήλωση Μπαλάνου (1910-1917).

              Προπύλαια

Συνολικά αποξηλώθηκαν 255 αρχιτεκτονικά μέλη και αναστηλώθηκαν 333, συνολικού βάρους μεγαλύτερου από 600 τόνους. Η μελέτη του υλικού της αποξήλωσης, σε συνδυασμό με κατακείμενο υλικό, επέτρεψε την αναστήλωση των οροφών σε επιφάνεια διπλάσια από αυτή που είχε γίνει με την αναστήλωση Μπαλάνου. Με την ολοκλήρωση της αναστήλωσης, τα Προπύλαια αποτελούν το μοναδικό μνημείο της Ακρόπολης που είναι στεγασμένο, καθώς διατηρεί τμήμα των οροφών του.

Η είσοδος προς τα μνημεία του βράχου, μέσω της κεντρικής διάβασης των Προπυλαίων, ανάμεσα από δυο ιωνικούς κίονες επιτρέπει στους επισκέπτες να προσλαμβάνουν τη μοναδική εμπειρία του στεγασμένου χώρου ενός από τα πλέον εντυπωσιακά μνημεία της κλασικής αρχαιότητας.

                         

                           Σημαντικά ευρήματα από το ναυάγιο Μέντωρ

 

Υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα στο ιστορικό ναυάγιο «ΜΕΝΤΩΡ» στα νοτιοανατολικά Κύθηρα κοντά στον Αυλέμονα ,που διενεργήθηκε από κλιμάκιο της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων υπό τη διεύθυνση του καταδυόμενου αρχαιολόγου Δρ. Δημ. Κουρκουμέλη, έφερε στο φως σημαντικά ευρήματα. Το πλοίο, που ως γνωστό μετέφερε τα γλυπτά του Παρθενώνα στην Αγγλία, μέσω Μάλτας βυθίσθηκε στην είσοδο του λιμένα του Αυλέμονα στα νοτιοδυτικά Κύθηρα, το Σεπτέμβριο του 1802. Παλαιότερα είχαν γίνει έρευνες στο συγκεκριμένο πλοίο τόσο από τον Πλοίαρχο Κουστώ (1975), το Ινστιτούτο Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών (1980) αλλά και την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων (2009) και σε καμία από αυτές αλλά ούτε και στη φετινή εντοπίσθηκαν θραύσματα μαρμάρων ή γλυπτών. Η φετινή έρευνα επικεντρώθηκε στη περιοχή της πρύμνης του.

 

 

 

 

               Μυκηναϊκό Νεκροταφείο εντοπίστηκε στο Λεωνίδιο

 

Μυκηναϊκό Νεκροταφείο άγνωστο στην έρευνα εντοπίστηκε δέκα χιλιόμετρα βορειoδυτικά του Λεωνιδίου, πλησίον του χωριού Βασκίνα, στη θέση «Σοχά», μετά από έντονες βροχοπτώσεις, από τη ΛΘ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.  Ακολούθησε σωστική ανασκαφή, με την υποστήριξη του Δήμου Νότιας Κυνουρίας, η οποία έφερε στο φως πέντε κιβωτιόσχημους τάφους. Οι εν λόγω τάφοι είχαν δεχτεί περισσότερους του ενός νεκρούς. Μεταξύ των κτερισμάτων ξεχωρίζουν πήλινα συμποτικά αγγεία, λίθινα σφοντύλια και χάλκινη περόνη. Τα ευρήματα τοποθετούνται χρονολογικά στον 14ο αι. π.Χ. .

 

 

 

 

 

    

     

      

               Bar  ΚΟΜΗΣ

     

 

             Cafe Voulis 

 

 

Μουσείο Ακρόπολης

 

 

  Τελευταία  Νέα

 

Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός

         για το Μουσείο

       Εναλίων  Αρχ/των

 

      Ψηφιακές Συλλογές

 

 

 

 

        

 

Copyright © epolitismos.gr 2005