Θέματα
- Πολιτιστικά
+ Μουσική
+ Θέατρο-Χορός
+ Κινηματογράφος
+ Εικαστικά
+ Λογοτεχνία
+ Φωτογραφία
+ Συνεντεύξεις
Συνεντεύξεις

  

Συνέντευξη με τον Δρ. Arto Penttinen

Διευθυντή του Σουηδικού Ινστιτούτου Αθηνών

     

   

 Συνέντευξη των ΤΟΤΟ

  

 

 

   

       

     Εσείς και η Ευρώπη

     

 

    Η Ημέρα της Ευρώπης

     

  

    Πρόγραμμα Εκπαίδευσης

     Πολιτισμού και Νεολαίας

    

         

           

 

 

 

 

 

Δεν πληρώνει, δεν πληρώνει το ΥΠΠΟ-Τ!

Απλήρωτοι συμβασιούχοι κρατούν ανοικτά Μουσεία και Αρχαιολογικούς χώρους

Πάνω από πενήντα αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία εξακολουθούν να είναι κλειστά, οι αρχαιολογικές υπηρεσίες υπολειτουργούν, χιλιάδες εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων έχουν απολυθεί λόγω λήξης των συμβάσεών τους (Δεκέμβρης 2009) και λιγοστοί απλήρωτοι συμβασιούχοι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία για πάνω από ένα χρόνο, συντηρούν και στηρίζουν με όσο ψυχικό σθένος τους έχει απομείνει, σημαντικό μέρος της πολιτιστικής μας εικόνας μέσα και έξω από τη χώρα.

Όλα αυτά, στην έναρξη μάλιστα της φετινής τουριστικής περιόδου και στα πλαίσια της οικοδόμησης ενός νέου τουριστικού προϊόντος, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ΥΠΠΟ-Τ. Τι κι αν Πολιτισμός και Τουρισμός συγχωνεύτηκαν σε ένα υπουργείο, ο πρώτος μπορεί να έχει ακόμα την ικανότητα να στηρίζει τον δεύτερο, αλλά ο δεύτερος «ξαναπακετάρεται», με στόχο την αλλαγή του τρόπου που μας βλέπουν οι ξένοι ως προορισμό διακοπών, στις οποίες σίγουρα θα συμπεριλάβουν μία τουλάχιστον επίσκεψή τους στα κλειστά μας μουσεία!                                       

Αυτό το διάστημα η λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων, μουσείων και Εφορειών Αρχαιοτήτων στηρίζεται κυρίως σε συμβασιούχους που δουλεύουν με ασφαλιστικά μέτρα, απλήρωτοι από τον Νοέμβριο του 2008, σε συμβασιούχους που έχουν συμπεριληφθεί στην τροπολογία Σαμαρά, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν τον Οκτώβριο του 2010 οδηγώντας τους στην ανεργία και σε ελάχιστους οι οποίοι προσλήφθηκαν στα μέσα Μαρτίου 2010 ως ωρομίσθιοι, για το πολύ έως δύο μήνες.

Τα οργανικά κενά του ΥΠΠΟ-Τ που αγγίζουν τα 4500, καθιστούν τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς μας χώρους ανίκανα να υποδεχτούν τον όγκο των επισκεπτών που αυξάνονται σημαντικά κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Η εργασιακή ομηρία των συμβασιούχων είναι φανερό ότι αποτελεί τροχοπέδη στην κάλυψη αυτών των θέσεων, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και αντίστροφα: η «παράλειψη» εδώ και χρόνια, πρόσληψης μόνιμου προσωπικού διαιωνίζει την εργασιακή ομηρία.

Τι σκοπεύει άραγε να κάνει το υπουργείο, δεδομένου του περιορισμού του 24μηνου για προκηρύξεις μέσω ΑΣΕΠ, οι οποίες, στο όνομα της κρίσης, θα έχουν προοπτική τριετίας και πάνω (καμία προκήρυξη το 2010, 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις το 2011 κλπ.) Είναι φανερό ότι με πρόσχημα την αξιοκρατία των μορίων επιδιώκεται εργασία με μικρής χρονικής εμβέλειας συμβάσεις, ώστε να μην μπορούν οι εργαζόμενοι να διεκδικούν μόνιμη και σταθερή εργασία.

Οι Συμβασιούχοι του ΥΠΠΟ-Τ απαιτούν: Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους με ασφαλιστικά μέτρα και άμεση επιστροφή στην εργασία των συναδέλφων με νέες προσωρινές διαταγές. Σεβασμό στις δικαστικές αποφάσεις. Κάλυψη των οργανικών κενών του ΥΠΠΟΤ με το υπάρχον έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό. Άρση του περιορισμού του 24μηνου για όλους τους εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων. Έγκαιρη καταβολή των δεδουλευμένων (μισθοί, εξαιρέσιμα, επιδόματα, κλπ) σε όλους τους εργαζόμενους.

Μ. Νώτη

                         

                           Σημαντικά ευρήματα από το ναυάγιο Μέντωρ

 

Υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα στο ιστορικό ναυάγιο «ΜΕΝΤΩΡ» στα νοτιοανατολικά Κύθηρα κοντά στον Αυλέμονα ,που διενεργήθηκε από κλιμάκιο της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων υπό τη διεύθυνση του καταδυόμενου αρχαιολόγου Δρ. Δημ. Κουρκουμέλη, έφερε στο φως σημαντικά ευρήματα. Το πλοίο, που ως γνωστό μετέφερε τα γλυπτά του Παρθενώνα στην Αγγλία, μέσω Μάλτας βυθίσθηκε στην είσοδο του λιμένα του Αυλέμονα στα νοτιοδυτικά Κύθηρα, το Σεπτέμβριο του 1802. Παλαιότερα είχαν γίνει έρευνες στο συγκεκριμένο πλοίο τόσο από τον Πλοίαρχο Κουστώ (1975), το Ινστιτούτο Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών (1980) αλλά και την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων (2009) και σε καμία από αυτές αλλά ούτε και στη φετινή εντοπίσθηκαν θραύσματα μαρμάρων ή γλυπτών. Η φετινή έρευνα επικεντρώθηκε στη περιοχή της πρύμνης του.

 

 

 

 

               Μυκηναϊκό Νεκροταφείο εντοπίστηκε στο Λεωνίδιο

 

Μυκηναϊκό Νεκροταφείο άγνωστο στην έρευνα εντοπίστηκε δέκα χιλιόμετρα βορειoδυτικά του Λεωνιδίου, πλησίον του χωριού Βασκίνα, στη θέση «Σοχά», μετά από έντονες βροχοπτώσεις, από τη ΛΘ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.  Ακολούθησε σωστική ανασκαφή, με την υποστήριξη του Δήμου Νότιας Κυνουρίας, η οποία έφερε στο φως πέντε κιβωτιόσχημους τάφους. Οι εν λόγω τάφοι είχαν δεχτεί περισσότερους του ενός νεκρούς. Μεταξύ των κτερισμάτων ξεχωρίζουν πήλινα συμποτικά αγγεία, λίθινα σφοντύλια και χάλκινη περόνη. Τα ευρήματα τοποθετούνται χρονολογικά στον 14ο αι. π.Χ. .

 

 

 

 

 

    

     

      

               Bar  ΚΟΜΗΣ

     

 

             Cafe Voulis 

 

 

Μουσείο Ακρόπολης

 

 

  Τελευταία  Νέα

 

Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός

         για το Μουσείο

       Εναλίων  Αρχ/των

 

      Ψηφιακές Συλλογές

 

 

 

 

        

 

Copyright © epolitismos.gr 2005