Θέματα
- Πολιτιστικά
+ Μουσική
+ Θέατρο-Χορός
+ Κινηματογράφος
+ Εικαστικά
+ Λογοτεχνία
+ Φωτογραφία
+ Συνεντεύξεις
Συνεντεύξεις

  

Συνέντευξη με τον Δρ. Arto Penttinen

Διευθυντή του Σουηδικού Ινστιτούτου Αθηνών

     

   

 Συνέντευξη των ΤΟΤΟ

  

 

 

   

       

     Εσείς και η Ευρώπη

     

 

    Η Ημέρα της Ευρώπης

     

  

    Πρόγραμμα Εκπαίδευσης

     Πολιτισμού και Νεολαίας

    

         

           

 

 

 

 

 

Διαδήλωση συμβασιούχων του ΥΠ.ΠΟ. στην Ακρόπολη

Σε ασφυκτικό κλοιό συμβασιούχων του υπουργείου του, βρέθηκε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος κατά την επίσκεψή του στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, στην οποία συνόδευσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, με αφορμή την ολοκλήρωση των μεγάλων αναστηλωτικών έργων στα μνημεία.

Με ντουντούκες, φωνές και συνθήματα, όπως «ούτε απολύσεις, ούτε ασφαλιστικά, εδώ και τώρα μόνιμη δουλειά», ή κατά του ίδιου «παραιτήσου», οι συμβασιούχοι ζήτησαν από τον υπουργό πολιτισμού απαντήσεις στα δίκαια αιτήματά τους: για τους απλήρωτους επί 18 μήνες εργαζόμενους, άρση του 24μηνου για όλες τις ειδικότητες, παραμονή των συναδέλφων τους οι οποίοι έχουν συμπεριληφθεί στην τροπολογία Σαμαρά και απολύονται στις 31 Οκτωβρίου 2010.

                                                     Συμβασιούχοι στην είσοδο της Ακρόπολης

Ο κ. Γερουλάνος συμφώνησε να συναντήσει σύντομα αντιπροσωπεία τους, χωρίς ωστόσο να δεσμευτεί για κανένα άλλο αίτημά τους, παρά μόνο για την τροπολογία η οποία έχει κατατεθεί και σύντομα θα ψηφισθεί στη Βουλή, για την καταβολή των δεδουλευμένων. Όσο για την άρση του 24μηνου, το ΥΠΠΟΤ σκέφτεται «να εξαιρέσει από τους περιορισμούς του 24μήνου (με διαδικασίες ΑΣΕΠ) μόνο τους αρχαιολόγους και τους εργατοτεχνίτες υψηλής εξειδίκευσης και συντηρητές».

Τα έργα ανακατασκευής

Την ικανοποίησή του για την έκβαση των αναστηλωτικών έργων στην Ακρόπολη, εξέφρασε κατά την επίσκεψή του στην Ακρόπολη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας. Ο κ. Παπούλιας ξεναγήθηκε στα Προπύλαια και στη βόρεια πλευρά του Παρθενώνα, από όπου έφυγαν οι σκαλωσιές μετά από εργασίες χρόνων, από τη Διευθύντρια της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων της Ακρόπολης ΜαίρηΙωαννίδου.

                       Ο Κάρολος Παπούλιας στην Ακρόπολη

Στο πλαίσιο των εργασιών αποκαταστάθηκε η βόρεια πλευρά του μνημείου που είχε καταρρεύσει από την έκρηξη του 1687 και είχε αναστηλωθεί στις αρχές του 20ού αιώνα από τον Ν. Μπαλάνο. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης απομακρύνθηκαν οι οξειδωμένες ενισχύσεις, αποκαταστάθηκαν τα θραυσμένα αρχιτεκτονικά μέλη με τη χρήση νέου μαρμάρου και, μετά από συστηματική διερεύνηση, τα αρχιτεκτονικά μέλη αναστηλώθηκαν στις αυθεντικές τους θέσεις.

Η βόρεια πλευρά του Παρθενώνα "έχασε" και τις έξι µαρµάρινες ανάγλυφες µετόπες της, τις οποίες σήµερα αντικαθιστούν αντίγραφα, ώστε τα αυθεντικά έργα που σχεδίασε ο Φειδίας να μεταφερθούν στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης. Όσον αφορά στο κεντρικό κτήριο των Προπυλαίων, η επέμβαση εντοπίσθηκε στις οροφές της ανατολικής στοάς και της δυτικής αίθουσας, που είχαν καταρρεύσει τον 17ο αι. και είχαν αναστηλωθεί στις αρχές του 20ού αιώνα από τον Ν. Μπαλάνο.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό των επιστημόνων της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως, στο μέλλον προβλέπονται παρεμβάσεις στη δυτική όψη του Παρθενώνα. Απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη των εργασιών είναι να υπάρξει χρηµατοδότηση από το επόµενο κοινοτικό πλαίσιο (ΕΣΠΑ).

                         

                           Σημαντικά ευρήματα από το ναυάγιο Μέντωρ

 

Υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα στο ιστορικό ναυάγιο «ΜΕΝΤΩΡ» στα νοτιοανατολικά Κύθηρα κοντά στον Αυλέμονα ,που διενεργήθηκε από κλιμάκιο της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων υπό τη διεύθυνση του καταδυόμενου αρχαιολόγου Δρ. Δημ. Κουρκουμέλη, έφερε στο φως σημαντικά ευρήματα. Το πλοίο, που ως γνωστό μετέφερε τα γλυπτά του Παρθενώνα στην Αγγλία, μέσω Μάλτας βυθίσθηκε στην είσοδο του λιμένα του Αυλέμονα στα νοτιοδυτικά Κύθηρα, το Σεπτέμβριο του 1802. Παλαιότερα είχαν γίνει έρευνες στο συγκεκριμένο πλοίο τόσο από τον Πλοίαρχο Κουστώ (1975), το Ινστιτούτο Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών (1980) αλλά και την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων (2009) και σε καμία από αυτές αλλά ούτε και στη φετινή εντοπίσθηκαν θραύσματα μαρμάρων ή γλυπτών. Η φετινή έρευνα επικεντρώθηκε στη περιοχή της πρύμνης του.

 

 

 

 

               Μυκηναϊκό Νεκροταφείο εντοπίστηκε στο Λεωνίδιο

 

Μυκηναϊκό Νεκροταφείο άγνωστο στην έρευνα εντοπίστηκε δέκα χιλιόμετρα βορειoδυτικά του Λεωνιδίου, πλησίον του χωριού Βασκίνα, στη θέση «Σοχά», μετά από έντονες βροχοπτώσεις, από τη ΛΘ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.  Ακολούθησε σωστική ανασκαφή, με την υποστήριξη του Δήμου Νότιας Κυνουρίας, η οποία έφερε στο φως πέντε κιβωτιόσχημους τάφους. Οι εν λόγω τάφοι είχαν δεχτεί περισσότερους του ενός νεκρούς. Μεταξύ των κτερισμάτων ξεχωρίζουν πήλινα συμποτικά αγγεία, λίθινα σφοντύλια και χάλκινη περόνη. Τα ευρήματα τοποθετούνται χρονολογικά στον 14ο αι. π.Χ. .

 

 

 

 

 

    

     

      

               Bar  ΚΟΜΗΣ

     

 

             Cafe Voulis 

 

 

Μουσείο Ακρόπολης

 

 

  Τελευταία  Νέα

 

Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός

         για το Μουσείο

       Εναλίων  Αρχ/των

 

      Ψηφιακές Συλλογές

 

 

 

 

        

 

Copyright © epolitismos.gr 2005