Θέματα
- Πολιτιστικά
+ Μουσική
+ Θέατρο-Χορός
+ Κινηματογράφος
+ Εικαστικά
+ Λογοτεχνία
+ Φωτογραφία
+ Συνεντεύξεις
Συνεντεύξεις

  

Συνέντευξη με τον Δρ. Arto Penttinen

Διευθυντή του Σουηδικού Ινστιτούτου Αθηνών

     

   

 Συνέντευξη των ΤΟΤΟ

  

 

 

   

       

     Εσείς και η Ευρώπη

     

 

    Η Ημέρα της Ευρώπης

     

  

    Πρόγραμμα Εκπαίδευσης

     Πολιτισμού και Νεολαίας

    

         

           

 

 

 

 

 

3η Συνέλευση του Σωματείου «Διάζωμα»

Όπου αδυνατεί η Πολιτεία «αναλαμβάνει» η ιδιωτική πρωτοβουλία;

Το Σωματείο Διάζωμα είναι Σωματείο πρότυπο ως προς τη λειτουργία του, που έχει ως σκοπό να βρει και να πείσει τους μεγάλους χορηγούς, να βοηθήσει τις αρμόδιες υπηρεσίες, να κινητοποιήσει το Υπουργείο Πολιτισμού και να συμπαρασύρει στο έργο του όλο και περισσότερους συμπολίτες μας, ως αποφασισμένους να πάρουν την τύχη των μνημείων στα χέρια τους, να συμπράξουν δυναμικά ως αρωγοί του Κράτους και των αρμόδιων υπηρεσιών, στο μεγάλο έργο της ένταξης των αρχαίων θεάτρων στη σύγχρονη ζωή.

Αξιέπαινη κατά τα άλλα πρωτοβουλία του πρώην υπουργού Πολιτισμού Σταύρου Μπένου, το Διάζωμα που από τον Ιούλιο του 2008 είναι πραγματικότητα, έχει συγκεντρώσει 31.301.942 ευρώ για 25 αρχαία θέατρα σε όλη την Ελλάδα. Στις 29 Μαΐου διενήργησε την 3η γενική του συνέλευση στο αρχαίο θέατρο Οινιάδων της Αιτωλοακαρνανίας.

                           Θέατρο Οινιάδων

Κι ενώ σύμφωνα με την γ.γ. του ΥΠΠΟΤ, Λίνα Μενδώνη, που παρευρέθη στη 3η συνέλευση του Διαζώματος, η αρμοδιότητα ολοκληρωμένης προστασίας και διαχείρισης του μνημειακού αποθέματος «ανήκει αποκλειστικά στο κράτος», το Διάζωμα υποκαθιστώντας την πολιτεία, στα δύο χρόνια λειτουργίας του, έχει πραγματοποιήσει «καταγραφή όλων των χώρων θέασης και ακρόασης - επιστημονική τεκμηρίωση - εκδοτικές - φιλμογραφικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, νέες καινοτομικές εφαρμογές αποτύπωσης - χαρτογράφησης, δημιουργίας ζωνών περιβαλλοντικής προστασίας γύρω από τα μνημεία, χρηματοδότηση των μνημείων με νέους τρόπους που στηρίζονται σε όλους τους θεσμούς και τους πολίτες της χώρας.

Την ίδια ώρα που δεκάδες συμβασιούχοι παραμένουν απλήρωτοι επί 19 μήνες, άλλοι εκδιώχνονται από τις εργασίες τους λόγω 24μηνου και στις θέσεις τους προσλαμβάνονται νέοι με την εφαρμογή κριτηρίων που είναι αδύνατο να ελεγχθούν, η γ.γ. του ΥΠΠΟΤ, Λίνα Μενδώνη, μέλος του Διαζώματος, εγκωμιάζει το σωματείο και τον Σταύρο Μπένο, υπερθεματίζοντας για τη σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα: «Ενα οραματικό στρατηγικό σχέδιο για την πολιτιστική ανάπτυξη» - τόνισε η Λ. Μενδώνη - «οφείλει να θέσει ως προϋπόθεση την καθολική συμμετοχή - της πολιτείας διά των φορέων και υπηρεσιών της, της Αυτοδιοίκησης, των κοινωνικών εταίρων - και να λάβει υπόψη του όλους τους νόμιμα προσφερόμενους οικονομικούς πόρους».

Συμπερασματικά θα λέγαμε, ότι όπου θέλει η πολιτεία βρίσκει οικονομικούς πόρους και πράττει. Το ίδιο θα έπρεπε να κάνει και στην περίπτωση των συμβασιούχων παίρνοντας τη γενναία απόφαση να δεσμευτεί για τα δίκαια αιτήματά τους, δεδομένου του ενδεχόμενου τα αρχαία θέατρα για τα οποία σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα λειτουργεί, να μην μπορούν να λειτουργήσουν λόγω έλλειψης προσωπικού.

Κουμπαράδες

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της γενικής συνέλευσης έγινε το επίσημο άνοιγμα των κουμπαράδων του «Διαζώματος» σε 25 θέατρα, όπου μπορούν οι πολίτες της χώρας μέσω τραπεζικών λογαριασμών να συνεισφέρουν οικονομικά για το κάθε θέατρο. Την πρώτη κατάθεση μάλιστα, ύψους 3.000 ευρώ, θα κάνει ομάδα πολιτών και συλλόγων της πόλης του Μεσολογγίου για το θέατρο Αρχαίας Καλυδώνας, ενώ οικονοµική ενίσχυση περιµένουν ακόµη τα αρχαία θέατρα από τους Δελφούς ως τη Δήλο και από τη Σπάρτη ως τη Βεργίνα.

 

                              Η είσοδος της Αρχαίας Πλευρώνας

Εργασίες στα θέατρα

Στα 25 θέατρα, τα οποία αποτελούν το 20% των σωζόµενων και καταγεγραµµένων χώρων θέασης και ακρόασης (θέατρα, ωδεία, στάδια, βουλευτήρια κτλ.), οι εργασίες θα γίνουν ανά κατηγορίες.

Σε 17 από αυτά οι εργασίες (7,5 εκατ. ευρώ) θα γίνουν μέσω προγραμματικών συμβάσεων ανάμεσα σε φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και το υπουργείο Πολιτισμού. Από Βόρεια Ελλάδα σ’ αυτό το κομμάτι περιλαμβάνονται το θέατρο Αμφίπολης του νομού Σερρών, όπου θα γίνουν απαλλοτριώσεις και το ποσό που θα προσδιοριστεί από τη δικάσιμο θα αναλάβει να πληρώσει η νομαρχιακή αρχή. Στο θέατρο Αβδήρων επίσης θα δοθούν 5.000 ευρώ από τον δήμο, αλλά υπάρχει και χορηγία του ΑΠΘ για γεωφυσική έρευνα του χώρου.

Για πέντε μνημεία εξασφαλίστηκε µέσω χορηγιών το ποσό των 4,9 εκατ. ευρώ, ενώ 18,9 εκατ. ευρώ, χρήµατα που προέρχονται από το νέο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης (ΕΣΠΑ), θα δοθούν για εννέα θέατρα. Ανάμεσά τους το ρωμαϊκό θέατρο Θεσσαλονίκης (κόστος 850.000 ευρώ για διαμόρφωση, προστασία και ανάδειξη των ερειπίων του θεάτρου επί της οδού Απελλού), το αρχαίο θέατρο Λάρισας (3 εκατ. ευρώ για συνέχιση αναστηλωτικών εργασιών) και το θέατρο Θάσου (1.800.000 ευρώ για αναστήλωση).

«Αυτό το ταξίδι των δύο χρόνων μάς πλούτισε με την άδολη αθωότητα της αρχαιολογικής κοινότητας, τη δύναμη των θεσμών της αυτοδιοίκησης και την απεραντοσύνη της σοφίας της ψυχής και του εθελοντισμού των πολιτών της πατρίδας μας» δήλωσε ο πρόεδρος του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» Σταύρος Μπένος.

Άδολη αθωότητα, ιδιότητα που δεν αγγίζει την πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ.Τ, και ας χαρακτηρίζει την αρχαιολογική κοινότητα.

                         

                           Σημαντικά ευρήματα από το ναυάγιο Μέντωρ

 

Υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα στο ιστορικό ναυάγιο «ΜΕΝΤΩΡ» στα νοτιοανατολικά Κύθηρα κοντά στον Αυλέμονα ,που διενεργήθηκε από κλιμάκιο της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων υπό τη διεύθυνση του καταδυόμενου αρχαιολόγου Δρ. Δημ. Κουρκουμέλη, έφερε στο φως σημαντικά ευρήματα. Το πλοίο, που ως γνωστό μετέφερε τα γλυπτά του Παρθενώνα στην Αγγλία, μέσω Μάλτας βυθίσθηκε στην είσοδο του λιμένα του Αυλέμονα στα νοτιοδυτικά Κύθηρα, το Σεπτέμβριο του 1802. Παλαιότερα είχαν γίνει έρευνες στο συγκεκριμένο πλοίο τόσο από τον Πλοίαρχο Κουστώ (1975), το Ινστιτούτο Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών (1980) αλλά και την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων (2009) και σε καμία από αυτές αλλά ούτε και στη φετινή εντοπίσθηκαν θραύσματα μαρμάρων ή γλυπτών. Η φετινή έρευνα επικεντρώθηκε στη περιοχή της πρύμνης του.

 

 

 

 

               Μυκηναϊκό Νεκροταφείο εντοπίστηκε στο Λεωνίδιο

 

Μυκηναϊκό Νεκροταφείο άγνωστο στην έρευνα εντοπίστηκε δέκα χιλιόμετρα βορειoδυτικά του Λεωνιδίου, πλησίον του χωριού Βασκίνα, στη θέση «Σοχά», μετά από έντονες βροχοπτώσεις, από τη ΛΘ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.  Ακολούθησε σωστική ανασκαφή, με την υποστήριξη του Δήμου Νότιας Κυνουρίας, η οποία έφερε στο φως πέντε κιβωτιόσχημους τάφους. Οι εν λόγω τάφοι είχαν δεχτεί περισσότερους του ενός νεκρούς. Μεταξύ των κτερισμάτων ξεχωρίζουν πήλινα συμποτικά αγγεία, λίθινα σφοντύλια και χάλκινη περόνη. Τα ευρήματα τοποθετούνται χρονολογικά στον 14ο αι. π.Χ. .

 

 

 

 

 

    

     

      

               Bar  ΚΟΜΗΣ

     

 

             Cafe Voulis 

 

 

Μουσείο Ακρόπολης

 

 

  Τελευταία  Νέα

 

Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός

         για το Μουσείο

       Εναλίων  Αρχ/των

 

      Ψηφιακές Συλλογές

 

 

 

 

        

 

Copyright © epolitismos.gr 2005