Θέματα
+ Πολιτιστικά
- Μουσική
+ Θέατρο-Χορός
+ Κινηματογράφος
+ Εικαστικά
+ Λογοτεχνία
+ Φωτογραφία
+ Συνεντεύξεις
Συνεντεύξεις

  

Συνέντευξη με τον Δρ. Arto Penttinen

Διευθυντή του Σουηδικού Ινστιτούτου Αθηνών

     

   

 Συνέντευξη των ΤΟΤΟ

  

 

 

   

       

     Εσείς και η Ευρώπη

     

 

    Η Ημέρα της Ευρώπης

     

  

    Πρόγραμμα Εκπαίδευσης

     Πολιτισμού και Νεολαίας

    

         

           

 

 

 

 

 

Χάρις Τσεκούρα

Ο τρίτος προσωπικός δίσκος της τραγουδοποιού Χάρις Τσεκούρα που μόλις κυκλοφόρησε, έχει τίτλο «Παραβάσεις». Ερμηνεύει η Μόρφω Τσαϊρέλη και συμμετέχουν η Πίτσα Παπαδοπούλου και ο Βασίλης Λέκκας.

Ο δίσκος περιέχει έντεκα νέα τραγούδια και ένα ορχηστρικό, (διασκευή στο τραγούδι της “Πού να ΄σαι” που περιλαμβάνεται στο δίσκο του Μανώλη Μητσιά Ένα τσιγάρο κι ένας ψεύτης) σε μουσική και στίχους δικούς της και τρία σε στίχους του Γιώργου Κορδέλλα.

Όλα τα τραγούδια διηγούνται ανθρώπινες ιστορίες με μελωδίες μπολιασμένες με την αμεσότητα του λαϊκού και την αισθαντικότητα της μπαλάντας. Οι ρυθμοί κινούνται από την ενστικτώδη τζαζ, συναντούν την μπαλάντα, το λαϊκό τραγούδι και καταλήγουν σε ηπειρώτικο χορό.

 Η ίδια σημειώνει για τον δίσκο της: «Σε μια εποχή που η προσωπική δημιουργία μοιάζει με ανέκδοτο, να που βγαίνει δίσκος. Γιατί θα μου πείτε; Μόνο και μόνο γιατί οι φίλοι περιμένουν να ακουστούν οι ιστορίες τους» .

www.haristsekoura.gr

email: info@haristsekoura.gr

Κυκλοφορεί από την ΕΜΣΕ: Σαπφούς 10, 105 53 Αθήνα Τ: 210 3252192

Χορηγός επικοινωνίας: www.epolitismos.gr

 

Κατεβάζω ρολά με τη Μ. Τσαϊρέλη               Χαϊνης με τον Β. Λέκκα

                 

 

 

Βιογραφικό της Χάρις Τσεκούρα

Η Χάρις Τσεκούρα γεννήθηκε στην Ελασσόνα Λαρίσης. Ζει και εργάζεται στο Ναύπλιο. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος. Σπούδασε αρχιτεκτονικό σχέδιο στην Πρότυπο Σχολή Αθηνών.

Εκθέτει από το 1980 σε ατο¬μικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συνεργάζεται με τον τοπικό τύπο και πε¬ριοδικά. Το 1995 σκιτσάριζε στην Κυριακάτικη «Καθημερινή». Συνεργάτης της Μαρίζας Κωχ στο θέα¬τρο, κατασκεύασε τα σκηνικά και τα κοστούμια στις παραστάσεις για παιδιά «Αργοναυτική Εκστρα¬τεία» και «Γοργόνα Ταξιδεύει τον Μικρό Αλέξανδρο», και εικονογράφησε το ομώνυμο βιβλίο από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ. Επίσης σκηνικά και κοστούμια για το Ιωνικό θέατρο στη παράσταση «Σαν μέ¬σα από ένα παράθυρο» υπό την αιγίδα της UNESCO.

 

                  Χάρις Τσεκούρα

Κοστούμια για την παράσταση Ή Ημέρα Πε¬θαίνει το Βράδυ" του θεάτρου "Σχεδία". Το 1998 φιλοτέχνησε το λογότυπο της πρώτης έκθεσης "θά¬λασσα" στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Έργο της χρησιμοποιήθηκε ως αφίσα για τον εθελοντισμό από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004. Φιλοτεχνεί μουσικά CD. Εικονογραφεί βιβλία όπως τα "Σαπφώ" και «Υπατία» από τις εκδόσεις Universal Studio Press, «Με τον Ελύτη στην Ελλάδα», την ποιητική συλλογή «Αστικά περιστέρια» του Πάνου Τσεκούρα από τις εκδόσεις ΑΤΡΑΠΟΣ, και άλλα. Το 1999 από τον ίδιο εκ¬δοτικό οίκο κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο «Το Κάλεσμα της Άνοιξης» όπου και βασίστηκε η ομώ¬νυμη μουσική παράσταση του συνθέτη Νίκου Πιτλόγλου. Το 2006 κυκλοφόρησε τo βιβλίο της «Το Τραγούδι των Δέντρων».

Την ίδια χρονιά φιλοτέχνησε τη συλλεκτική φιάλη του νερού ΙΟΛΗ για την Ελληνική Ζυθοποιεία, συνεργασία που επαναλήφθηκε το 2010, φιλοτεχνόντας τρεις νέες φιάλες. Το 2008 συνεργάστηκε με τις εκδόσεις ΑΓΚΥΡΑ για το βιβλίο «Η Δύναμη της Αγάπης», όπου και βασίστηκε η ομώνυμη μουσικοχορευτική της παράσταση. Το έργο της έχει προβληθεί από την κρατική τηλεόραση.

Παράλληλα γράφει στίχους και μουσική και είναι μέλος της Ένωσης Μουσικοσυνθετών και Στιχουργών Ελλάδος. Το 2000 ερμήνευσε τα τραγούδια στο πρώτο προσωπικό της CD «Αντίδωρο», το οποίο εκδόθηκε από την MBI. Το 2006 κυκλοφόρησε από την ΔΙΚΤΥΟ – UNIVERSAL το cd της «Αριστοτέλους & Ιθάκης». Το 2009 συμμετείχε στο δίσκο «Μύθοι Γυναικών» των Μαρία Φαραντούρη και Λυδία Κονιόρδου με το τραγούδι «Χαλάλι». Την ίδια χρονιά ο Μανώλης Μητσιάς συμπεριέλαβε δύο τραγούδια της στον προσωπικό του δίσκο «Ένα τσιγάρο κι ένας ψεύτης». Το 2010 κυκλοφόρησε ο νέος της δίσκος "ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ".

Έχει βραβευτεί με βραβείο πολιτισμού από την Νομαρχία Αργολίδας και τιμητικό μετάλλιο από το Σύλλογο Ελλήνων Λογοτεχνών.

Ατομικές Εκθέσεις

1983 Ναύπλιο: Δημοτική Βιβλιοθήκη «Παλαμήδης» 1986 Άργος: Αίθουσα «Δαναός» 1989 Ναύπλιο: Αίθουσα Τέχνης Ναυπλίου 1990 Γαλλία, Μπορντώ: «Salle Claude Monet» 1991 Γαλλία: 3ο Festival Evsines Feminin Plurier 1991 Αθήνα: Phillips Φωτισμός 1993 Ναύπλιο: Αίθουσα Τέχνης Ναυπλίου 1994 Αλεξανδρούπολη: Υπό την αιγίδα του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης 1994 Ηράκλειο: Γκαλερί «Δεσμός» 1995 Αλεξανδρούπολη: Ιατρική Σχολή Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης 1996 Βόλος: Μουσείο Μακρυνίτσας 1996 Άργος: Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή 1997 Λάρισα: «Αίθουσα Κατσίγρα» 2000 Νάυπλιο: Πολεμικό Μουσείο Ναυπλίου 2002 Αθήνα: «Άλεκτον» 2003 Αθήνα: «Box» 2004 Αθήνα: Γκαλερί «Ζυγός» 2004 Art Athina 2004 Καστέλλα: PnykArt 2006 Σαντορίνη: Akron Art 2007 Αθήνα: Θέατρο «Έρευνα» Δημήτρη Ποταμίτη 2008 Σαντορίνη: Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο 2009 Αθήνα: Αίθουσα Τέχνης «Άλεκτον» 2009 Αθήνα: Ιανός 2009 Αθήνα: Τεχνόπολη-Γκάζι 2010 Γαλλία, Παρίσι: Ελληνικό Σπίτι του ελληνικού προξενίου

                         

                           Σημαντικά ευρήματα από το ναυάγιο Μέντωρ

 

Υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα στο ιστορικό ναυάγιο «ΜΕΝΤΩΡ» στα νοτιοανατολικά Κύθηρα κοντά στον Αυλέμονα ,που διενεργήθηκε από κλιμάκιο της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων υπό τη διεύθυνση του καταδυόμενου αρχαιολόγου Δρ. Δημ. Κουρκουμέλη, έφερε στο φως σημαντικά ευρήματα. Το πλοίο, που ως γνωστό μετέφερε τα γλυπτά του Παρθενώνα στην Αγγλία, μέσω Μάλτας βυθίσθηκε στην είσοδο του λιμένα του Αυλέμονα στα νοτιοδυτικά Κύθηρα, το Σεπτέμβριο του 1802. Παλαιότερα είχαν γίνει έρευνες στο συγκεκριμένο πλοίο τόσο από τον Πλοίαρχο Κουστώ (1975), το Ινστιτούτο Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών (1980) αλλά και την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων (2009) και σε καμία από αυτές αλλά ούτε και στη φετινή εντοπίσθηκαν θραύσματα μαρμάρων ή γλυπτών. Η φετινή έρευνα επικεντρώθηκε στη περιοχή της πρύμνης του.

 

 

 

 

               Μυκηναϊκό Νεκροταφείο εντοπίστηκε στο Λεωνίδιο

 

Μυκηναϊκό Νεκροταφείο άγνωστο στην έρευνα εντοπίστηκε δέκα χιλιόμετρα βορειoδυτικά του Λεωνιδίου, πλησίον του χωριού Βασκίνα, στη θέση «Σοχά», μετά από έντονες βροχοπτώσεις, από τη ΛΘ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.  Ακολούθησε σωστική ανασκαφή, με την υποστήριξη του Δήμου Νότιας Κυνουρίας, η οποία έφερε στο φως πέντε κιβωτιόσχημους τάφους. Οι εν λόγω τάφοι είχαν δεχτεί περισσότερους του ενός νεκρούς. Μεταξύ των κτερισμάτων ξεχωρίζουν πήλινα συμποτικά αγγεία, λίθινα σφοντύλια και χάλκινη περόνη. Τα ευρήματα τοποθετούνται χρονολογικά στον 14ο αι. π.Χ. .

 

 

 

 

 

    

     

      

               Bar  ΚΟΜΗΣ

     

 

             Cafe Voulis 

 

 

Μουσείο Ακρόπολης

 

 

  Τελευταία  Νέα

 

Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός

         για το Μουσείο

       Εναλίων  Αρχ/των

 

      Ψηφιακές Συλλογές

 

 

 

 

        

 

Copyright © epolitismos.gr 2005