Θέματα
+ Πολιτιστικά
- Μουσική
+ Θέατρο-Χορός
+ Κινηματογράφος
+ Εικαστικά
+ Λογοτεχνία
+ Φωτογραφία
+ Συνεντεύξεις
Συνεντεύξεις

  

Συνέντευξη με τον Δρ. Arto Penttinen

Διευθυντή του Σουηδικού Ινστιτούτου Αθηνών

     

   

 Συνέντευξη των ΤΟΤΟ

  

 

 

   

       

     Εσείς και η Ευρώπη

     

 

    Η Ημέρα της Ευρώπης

     

  

    Πρόγραμμα Εκπαίδευσης

     Πολιτισμού και Νεολαίας

    

         

           

 

 

 

 

 

Tαξίδι Τεχνών - Πολιτιστικές Διαδρομές στο Αιγαίο

Ταξίδι Τεχνών –Πολιτιστικές διαδρομές στο Αιγαίο ονομάζεται η 1η πολιτιστική διοργάνωση που οργανώνει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου το καλοκαίρι 2010 με την συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. Η χρηματοδότηση του προγράμματος -που στοχεύει να αναδείξει την πολιτιστική ταυτότητα και εξωστρέφεια του Αη Στράτη, της Ικαρίας, της Λέσβου, της Λήμνου, της Σάμου, των Φούρνων, της Χίου και των Ψαρών- γίνεται από το ΕΣΠΑ 2007-2013 δια του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Β. Αιγαίου.

Το ταξίδι Τεχνών είναι ένα πολυθεματικό γεγονός που φέτος θα λειτουργήσει πιλοτικά από την 1η Αυγούστου ως τις 11 Σεπτεμβρίου με στόχο να συνεχισθεί και να καθιερωθεί ως θεσμός . Η διοργάνωση στηρίζεται σε δραματουργικούς άξονες με σπονδυλωτές θεματικές ενότητες - Μουσική, Θέατρο, Εκδηλώσεις για παιδιά, Θεατρικό Αναλόγιο, Video Art - που αναδεικνύουν και συνδιαλέγονται με την παράδοση ,την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου και τις σύγχρονες τάσεις στην τέχνη σήμερα . Το γεγονός που διαφοροποιεί τη διοργάνωση αυτή από άλλα φεστιβάλ που οργανώνονται από τους Δήμους και τις Νομαρχίες στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου αλλά και γενικά ,είναι ακριβώς αυτή η ύπαρξη θεματικών αξόνων, sine qua non μιας καλλιτεχνικής διοργάνωσης μεγάλου φορέα όπως η Περιφέρεια. Επιπλέον πρωτοποριακά στοιχεία αυτής της μεγάλης πολιτιστικής διοργάνωσης είναι η παρουσίαση νέων καλλιτεχνικών παραγωγών μέσω αναθέσεων έργων στο πιο ταλαντούχο καλλιτεχνικό δυναμικό της τοπικής κοινωνίας και της χώρας,η ενεργή και ουσιαστική συμμετοχή στις εκδηλώσεις των ανθρώπων του τόπου και η ανάδειξη και αξιοποίηση εναλλακτικών χώρων παρουσίασης πολιτιστικών δράσεων.

Το Πρόγραμμα του Ταξιδιού Τεχνών περιλαμβάνει αναλυτικά :

1. Συναυλία με έργα Σοπέν συμμετέχοντας στον παγκόσμιο εορτασμό για τα 200 χρόνια από τη γέννηση του συνθέτη.

2. Μουσικές συναυλίες όπερας και μελοποιημένης ελληνικής ποίησης.

3. Μετακλήσεις θεατρικών παραστάσεων με ιδιαίτερη απήχηση σε κοινό και κριτική ,που παίχθηκαν τη θεατρική σαιζόν 2009-2010 στο ελεύθερο θέατρο και στο Φεστιβάλ Αθηνών.

4. Φεστιβάλ παιδικού θεάτρου με παραστάσεις ,θεάματα δρόμου και καλλιτεχνικά εργαστήρια για παιδιά –εικαστικά και θεατρικά- πού θα απλωθεί στις πλατείες ,τις παραλίες ,τις γειτονιές των Δήμων και τα ιστορικά μνημεία δημιουργώντας ατμόσφαιρα γιορτής. Αξίζει να σημειωθεί οτι η κατάρτιση των προγραμμάτων για τα εργαστήρια επικεντρώθηκε σε θέματα από τη ζωή ,τη φύση και την παράδοση των τοπικών κοινωνιών π.χ. παραδοσιακά επαγγέλματα Λέσβου, απολιθωμένο δάσος, ετερότητα.

5. Θεατρικό Αναλόγιο με ανάθεση συγγραφής νέων θεατρικών κειμένων σε σύγχρονους Έλληνες θεατρικούς συγγραφείς με θέμα εμπνευσμένο από την μεγάλη λογοτεχνική και πολιτιστική παράδοση της περιοχής (Σαπφώ, Ομηρος, Θεόφραστος, Θεόφιλος, Μυριβήλης, Βενέζης). Τα έργα θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά από γνωστούς ηθοποιούς με την μορφή αναλογίου στο πλαίσιο της διοργάνωσης Ταξίδι Τεχνών- Πολιτιστικές Διαδρομές παρουσία των συγγραφέων.

6. Στο Θεατρικό Αναλόγιο περιλαμβάνεται επίσης Performance όπου θα γίνει ανάγνωση διηγήματος του Ηλία Βενέζη σε δημόσιους χώρους, παραδοσιακά καφενεία και ιστορικά μνημεία του τόπου.

7. Παραγωγή ντοκιμαντέρ –αφιέρωμα στον νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη που θα παρουσιασθεί ως video performance.

                         

                           Σημαντικά ευρήματα από το ναυάγιο Μέντωρ

 

Υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα στο ιστορικό ναυάγιο «ΜΕΝΤΩΡ» στα νοτιοανατολικά Κύθηρα κοντά στον Αυλέμονα ,που διενεργήθηκε από κλιμάκιο της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων υπό τη διεύθυνση του καταδυόμενου αρχαιολόγου Δρ. Δημ. Κουρκουμέλη, έφερε στο φως σημαντικά ευρήματα. Το πλοίο, που ως γνωστό μετέφερε τα γλυπτά του Παρθενώνα στην Αγγλία, μέσω Μάλτας βυθίσθηκε στην είσοδο του λιμένα του Αυλέμονα στα νοτιοδυτικά Κύθηρα, το Σεπτέμβριο του 1802. Παλαιότερα είχαν γίνει έρευνες στο συγκεκριμένο πλοίο τόσο από τον Πλοίαρχο Κουστώ (1975), το Ινστιτούτο Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών (1980) αλλά και την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων (2009) και σε καμία από αυτές αλλά ούτε και στη φετινή εντοπίσθηκαν θραύσματα μαρμάρων ή γλυπτών. Η φετινή έρευνα επικεντρώθηκε στη περιοχή της πρύμνης του.

 

 

 

 

               Μυκηναϊκό Νεκροταφείο εντοπίστηκε στο Λεωνίδιο

 

Μυκηναϊκό Νεκροταφείο άγνωστο στην έρευνα εντοπίστηκε δέκα χιλιόμετρα βορειoδυτικά του Λεωνιδίου, πλησίον του χωριού Βασκίνα, στη θέση «Σοχά», μετά από έντονες βροχοπτώσεις, από τη ΛΘ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.  Ακολούθησε σωστική ανασκαφή, με την υποστήριξη του Δήμου Νότιας Κυνουρίας, η οποία έφερε στο φως πέντε κιβωτιόσχημους τάφους. Οι εν λόγω τάφοι είχαν δεχτεί περισσότερους του ενός νεκρούς. Μεταξύ των κτερισμάτων ξεχωρίζουν πήλινα συμποτικά αγγεία, λίθινα σφοντύλια και χάλκινη περόνη. Τα ευρήματα τοποθετούνται χρονολογικά στον 14ο αι. π.Χ. .

 

 

 

 

 

    

     

      

               Bar  ΚΟΜΗΣ

     

 

             Cafe Voulis 

 

 

Μουσείο Ακρόπολης

 

 

  Τελευταία  Νέα

 

Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός

         για το Μουσείο

       Εναλίων  Αρχ/των

 

      Ψηφιακές Συλλογές

 

 

 

 

        

 

Copyright © epolitismos.gr 2005