Θέματα
+ Πολιτιστικά
+ Μουσική
+ Θέατρο-Χορός
+ Κινηματογράφος
- Εικαστικά
+ Λογοτεχνία
+ Φωτογραφία
+ Συνεντεύξεις
Συνεντεύξεις

  

Συνέντευξη με τον Δρ. Arto Penttinen

Διευθυντή του Σουηδικού Ινστιτούτου Αθηνών

     

   

 Συνέντευξη των ΤΟΤΟ

  

 

 

   

       

     Εσείς και η Ευρώπη

     

 

    Η Ημέρα της Ευρώπης

     

  

    Πρόγραμμα Εκπαίδευσης

     Πολιτισμού και Νεολαίας

    

         

           

 

 

 

 

 

"Ιχνηλατώντας την Κωνσταντινούπολη" στην Τεχνόπολη

Μετά τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και το Σισμανόγλειο Μέγαρο Κωνσταντινουπόλεως, η ομαδική έκθεση των 101 Ελλήνων καλλιτεχνών, με τίτλο "Ιχνηλατώντας την Κωνσταντινούπολη" φιλοξενείται από χθες το βράδυ και για ένα μήνα, 06/10 - 07/11 στην "Τεχνόπολις" του Δήμου Αθηναίων, αίθουσες Κωστή Παλαμά & Άγγελου Σικελιανού.

Την έκθεση εγκαινίασε ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, σε εκδήλωση στο κατάμεστο Αμφιθέατρο του "Αθήνα 9.84", παρουσία του Πρέσβη της Τουρκίας στην Ελλάδα Mehmet Hasan Gogus και του εκπροσώπου του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου, Επισκόπου Ναζιανζού Θεοδωρήτου. Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του Δ.Σ της "Τεχνόπολις" Φώτης Ιγνατίου, η Ιστορικός Τέχνης Ίρις Κρητικού, η οποία επιμελήθηκε την Έκθεση και η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Εταιρείας White Fox A.E. Αναστασία Μάνου, η οποία είχε την ιδέα και την οργάνωση της έκθεσης.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, αφού ευχαρίστησε όλους όσους συνετέλεσαν στη δημιουργία και την επιτυχία της έκθεσης, στην ομιλία του μεταξύ άλλων, τόνισε: "Η ομαδική έκθεση που φιλοξενούμε από σήμερα στην Τεχνόπολις έχει ήδη γράψει ιστορία. Γιατί ήταν ακριβώς αυτή η έκθεση, που μόλις τον προηγούμενο Αύγουστο, έβαλε το κλειδί και άνοιξε την πόρτα της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης μετά από 30 ολόκληρα χρόνια. Και πέρα από το γεγονός ότι με αυτόν τον τρόπο ικανοποιήθηκε ένα πάγιο αίτημα ολόκληρου του ελληνισμού, είναι μια έκθεση η οποία έχει αυτόνομη καλλιτεχνική αξία καθώς αποτελεί σπονδή στη μνήμη, αφιέρωση στη δημιουργία, διαιώνιση της παρακαταθήκης της ελληνικής συμμετοχής στη μαγεία της Κωνσταντινούπολης".

 

              

Τα έργα της έκθεσης καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνικής έκφρασης δημιουργών διαφορετικών γενεών και τεχνοτροπιών, αποκαλύπτοντας με ποικίλα εκφραστικά μέσα την ψυχή της "πόλης με τα χίλια πρόσωπα" όπως ζωγραφική, γλυπτική, κατασκευές, φωτογραφία, video και αγιογραφία, αναδεικνύοντας στιγμιότυπα μυθολογικά, ιστορικά, αλλά και καθημερινά. Παράλληλα, εκθέματα παραχωρημένα από το Adalar Museum των Πριγκιποννήσων πλαισιώνουν τους χώρους, ενώ θα προβληθεί για πρώτη φορά το ομώνυμο ντοκιμαντέρ, σε παραγωγή Αναστασίας Μάνου και επιμέλεια της Ιεράς Μονής Αγίου Διονυσίου Ολύμπου.

Η έκθεση συμπίπτει χρονικά με την ανακήρυξη της Κωνσταντινούπολης σε Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα για το 2010.

                         

                           Σημαντικά ευρήματα από το ναυάγιο Μέντωρ

 

Υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα στο ιστορικό ναυάγιο «ΜΕΝΤΩΡ» στα νοτιοανατολικά Κύθηρα κοντά στον Αυλέμονα ,που διενεργήθηκε από κλιμάκιο της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων υπό τη διεύθυνση του καταδυόμενου αρχαιολόγου Δρ. Δημ. Κουρκουμέλη, έφερε στο φως σημαντικά ευρήματα. Το πλοίο, που ως γνωστό μετέφερε τα γλυπτά του Παρθενώνα στην Αγγλία, μέσω Μάλτας βυθίσθηκε στην είσοδο του λιμένα του Αυλέμονα στα νοτιοδυτικά Κύθηρα, το Σεπτέμβριο του 1802. Παλαιότερα είχαν γίνει έρευνες στο συγκεκριμένο πλοίο τόσο από τον Πλοίαρχο Κουστώ (1975), το Ινστιτούτο Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών (1980) αλλά και την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων (2009) και σε καμία από αυτές αλλά ούτε και στη φετινή εντοπίσθηκαν θραύσματα μαρμάρων ή γλυπτών. Η φετινή έρευνα επικεντρώθηκε στη περιοχή της πρύμνης του.

 

 

 

 

               Μυκηναϊκό Νεκροταφείο εντοπίστηκε στο Λεωνίδιο

 

Μυκηναϊκό Νεκροταφείο άγνωστο στην έρευνα εντοπίστηκε δέκα χιλιόμετρα βορειoδυτικά του Λεωνιδίου, πλησίον του χωριού Βασκίνα, στη θέση «Σοχά», μετά από έντονες βροχοπτώσεις, από τη ΛΘ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.  Ακολούθησε σωστική ανασκαφή, με την υποστήριξη του Δήμου Νότιας Κυνουρίας, η οποία έφερε στο φως πέντε κιβωτιόσχημους τάφους. Οι εν λόγω τάφοι είχαν δεχτεί περισσότερους του ενός νεκρούς. Μεταξύ των κτερισμάτων ξεχωρίζουν πήλινα συμποτικά αγγεία, λίθινα σφοντύλια και χάλκινη περόνη. Τα ευρήματα τοποθετούνται χρονολογικά στον 14ο αι. π.Χ. .

 

 

 

 

 

    

     

      

               Bar  ΚΟΜΗΣ

     

 

             Cafe Voulis 

 

 

Μουσείο Ακρόπολης

 

 

  Τελευταία  Νέα

 

Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός

         για το Μουσείο

       Εναλίων  Αρχ/των

 

      Ψηφιακές Συλλογές

 

 

 

 

        

 

Copyright © epolitismos.gr 2005