Θέματα
+ Πολιτιστικά
+ Μουσική
+ Θέατρο-Χορός
+ Κινηματογράφος
+ Εικαστικά
- Λογοτεχνία
+ Φωτογραφία
+ Συνεντεύξεις
Συνεντεύξεις

  

Συνέντευξη με τον Δρ. Arto Penttinen

Διευθυντή του Σουηδικού Ινστιτούτου Αθηνών

     

   

 Συνέντευξη των ΤΟΤΟ

  

 

 

   

       

     Εσείς και η Ευρώπη

     

 

    Η Ημέρα της Ευρώπης

     

  

    Πρόγραμμα Εκπαίδευσης

     Πολιτισμού και Νεολαίας

    

         

           

 

 

 

 

 

Διαβάζω - Τεύχος Σεπτεμβρίου

Κυκλοφόρησε το τεύχος Νο 510 του περιοδικού ΔΙΑΒΑΖΩ και η πρόταση για τον πρώτο δύσκολο μήνα του φθινοπώρου βρίσκεται στο «editorial». Το αφιέρωμα του κινηματογράφου Αττικόν (9-15/9) σε ελληνικές ταινίες, που είναι εμπνευσμένες από παλιά και νεότερη ελληνική λογοτεχνία αποτελεί μία καλή ευκαιρία για σινεφίλ και όχι μόνο. Για να ξεκινήσει εμπνευσμένα η σαιζόν.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Κώστας Δ. Κυριαζής (1920-1991) Ο Κώστας Δ. Κυριαζής υπήρξε μαχητικός δημοσιογράφος, συγγραφέας ιστορικών μυθιστορημάτων και βαθύς γνώστης της βυζαντινής βιβλιογραφίας. Ανήκει στην «κλασική» σχολή του ιστορικού μυθιστορήματος με έμφαση στις ιστορίες του Βυζαντίου. Στο αφιέρωμα γράφουν οι: Κωνσταντίνος Ι. Δεσποτόπουλος, Αναστάσιος Δ. Καραγιάννης, Σταυρούλα Γ. Τσούπρου, Νίκος Κ. Κυριαζής.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Hans Küng – Οι μεγάλες κρίσεις θέτουν μεγάλα ερωτήματα Ο Hans Küng είναι γνωστός θεολόγος και φιλόσοφος, έχει αμφισβητήσει επανειλημμένως το αλάθητο του πάπα, αλλά εξακολουθεί να παραμένει ρωμαιοκαθολικός ιερέας. Ο πρόεδρος του Ιδρύματος για μια Παγκόσμια Ηθική μίλησε στον Γιάννη Ν. Μπασκόζο, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο Η αρχή των πάντων (εκδόσεις Ουρανός), το οποίο αποτελεί έναν διάλογο μεταξύ θρησκείας και επιστήμης.

ΜΕΛΕΤΗΜΑΤΑ: Ο ρόλος της φωτογραφίας στην ποίηση της Κικής Δημουλά – Η επίμονη παρουσία της φωτογραφίας στο έργο της ποιήτριας μας επιτρέπει να τη θεωρήσουμε ως ένα σταθερό χαρακτηριστικό της ποίησης και της ποιητικής της. Της Δέσποινας Παπαστάθη.

ΦΑΚΕΛΟΣ: Η καλλιέργεια της ευαισθησίας και της τέχνης – Η Μαρίζα Ντεκάστρο μιλά για την τέχνη και τη ζωτικότητά της, τη σημασία που έχει για τον άνθρωπο ως μέσο αντίληψης, απεικόνισης, έκφρασης, επέμβασης και προτείνει βιβλία που χρησιμοποιούν ποικίλες παιδαγωγικές στρατηγικές για την κατανόηση της τέχνης από το παιδικό/νεανικό κοινό.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ – Μια αιρετική άποψη για την αναγνώριση του Καραγκιόζη ως πολιτιστική μας κληρονομιά. Κριτικές παρουσιάσεις Ο Αλέξης Ζήρας γράφει για την Κική Δημουλά (Τα εύρετρα), Ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης για την Αθηνά Κακούρη (Με τα χέρια σταυρωμένα), ο Χρίστος Παπαγεωργίου για τον Διαμαντή Αξιώτη (Λάθος λύκο), ο Γιώργος Βέης για τον Μανόλη Πρατικάκη (Αφηγήματα ενός ψυχιάτρου), κ.ά.

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ – Loughborough και Jabulani Η αγγλική πόλη Loughborough είναι γνωστή στην ακαδημαϊκή κοινότητα για το πανεπιστήμιό της. Έγινε όμως ακόμα πιο γνωστή καθώς στη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου και στη δημοτική βιβλιοθήκη της πόλης πραγματοποιήθηκε η έρευνα για το σχέδιο, το υλικό, την τεχνολογία και την αεροδυναμική της μπάλας ή οποία χρησιμοποιήθηκε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου που διεξήχθη στη Ν. Αφρική. Όσο για τη λέξη «jabulani», πρόκειται για το όνομα της μπάλας και σημαίνει ευτυχία και χαρά, στη γλώσσα των Ζουλού. Δύο αξιόλογες βιβλιοθήκες που πέραν του λογοτεχνικού τους χαρακτήρα, προσφέρουν ορισμένες ιδιαίτερα πρωτότυπες υπηρεσίες.

Στο τεύχος ακόμα θα βρείτε όλες τις μόνιμες στήλες: σχόλια, courier, θερμιδωριανά οξύτονα, ζενερίκ, ως αναγνώστης, για τα παιδιά, χωρίς προϋπηρεσία, comics, ο περιοδεύων, ευπώλητα, κριτικογραφία, βιβλιοπαρουσιάσεις από την πρόσφατη εκδοτική παραγωγή.

                         

                           Σημαντικά ευρήματα από το ναυάγιο Μέντωρ

 

Υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα στο ιστορικό ναυάγιο «ΜΕΝΤΩΡ» στα νοτιοανατολικά Κύθηρα κοντά στον Αυλέμονα ,που διενεργήθηκε από κλιμάκιο της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων υπό τη διεύθυνση του καταδυόμενου αρχαιολόγου Δρ. Δημ. Κουρκουμέλη, έφερε στο φως σημαντικά ευρήματα. Το πλοίο, που ως γνωστό μετέφερε τα γλυπτά του Παρθενώνα στην Αγγλία, μέσω Μάλτας βυθίσθηκε στην είσοδο του λιμένα του Αυλέμονα στα νοτιοδυτικά Κύθηρα, το Σεπτέμβριο του 1802. Παλαιότερα είχαν γίνει έρευνες στο συγκεκριμένο πλοίο τόσο από τον Πλοίαρχο Κουστώ (1975), το Ινστιτούτο Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών (1980) αλλά και την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων (2009) και σε καμία από αυτές αλλά ούτε και στη φετινή εντοπίσθηκαν θραύσματα μαρμάρων ή γλυπτών. Η φετινή έρευνα επικεντρώθηκε στη περιοχή της πρύμνης του.

 

 

 

 

               Μυκηναϊκό Νεκροταφείο εντοπίστηκε στο Λεωνίδιο

 

Μυκηναϊκό Νεκροταφείο άγνωστο στην έρευνα εντοπίστηκε δέκα χιλιόμετρα βορειoδυτικά του Λεωνιδίου, πλησίον του χωριού Βασκίνα, στη θέση «Σοχά», μετά από έντονες βροχοπτώσεις, από τη ΛΘ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.  Ακολούθησε σωστική ανασκαφή, με την υποστήριξη του Δήμου Νότιας Κυνουρίας, η οποία έφερε στο φως πέντε κιβωτιόσχημους τάφους. Οι εν λόγω τάφοι είχαν δεχτεί περισσότερους του ενός νεκρούς. Μεταξύ των κτερισμάτων ξεχωρίζουν πήλινα συμποτικά αγγεία, λίθινα σφοντύλια και χάλκινη περόνη. Τα ευρήματα τοποθετούνται χρονολογικά στον 14ο αι. π.Χ. .

 

 

 

 

 

    

     

      

               Bar  ΚΟΜΗΣ

     

 

             Cafe Voulis 

 

 

Μουσείο Ακρόπολης

 

 

  Τελευταία  Νέα

 

Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός

         για το Μουσείο

       Εναλίων  Αρχ/των

 

      Ψηφιακές Συλλογές

 

 

 

 

        

 

Copyright © epolitismos.gr 2005