Θέματα
+ Πολιτιστικά
+ Μουσική
+ Θέατρο-Χορός
+ Κινηματογράφος
+ Εικαστικά
+ Λογοτεχνία
- Φωτογραφία
+ Συνεντεύξεις
Συνεντεύξεις

  

Συνέντευξη με τον Δρ. Arto Penttinen

Διευθυντή του Σουηδικού Ινστιτούτου Αθηνών

     

   

 Συνέντευξη των ΤΟΤΟ

  

 

 

   

       

     Εσείς και η Ευρώπη

     

 

    Η Ημέρα της Ευρώπης

     

  

    Πρόγραμμα Εκπαίδευσης

     Πολιτισμού και Νεολαίας

    

         

           

 

 

 

 

 

Φως και σκιές στα Βαλκάνια

Συνεχίζει την περιοδεία της στην Τουρκία η έκθεση «Φως και Σκιές στα Βαλκάνια» που παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία, αρχικά στην Κωνσταντινούπολη στο δήμο Beyolgu. Τώρα μεταφέρεται σε άλλο δήμο της Πόλης, στις κτιριακές εγκαταστάσεις του δήμου Μπαϊράμπασα, περιοχή με πληθυσμό μεταναστών και προσφύγων από τα Βαλκάνια. Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 12 Μαρτίου παρουσία διπλωματικών αρχών της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη. Σημειώνεται ότι πολιτιστικοί φορείς από την Άγκυρα και την Αττάλεια έχουν ζητήσει την παρουσίαση της έκθεσης.

Φωτογραφίες από τα Βαλκάνια στην Κωνσταντινούπολη

Στην Κωνσταντινούπολη –Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2010- στρέφεται από τις πρώτες κιόλας ημέρες του νέου χρόνου το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και εγκαινιάζει τις πολιτιστικές ανταλλαγές με τη γειτονική χώρα. Στις 9 Ιανουαρίου παρουσιάζει τη φωτογραφική έκθεση «Φως και Σκιές στα Βαλκάνια» στην Αίθουσα Τέχνης του Δήμου Beyoğlu που βρίσκεται στην πολύ γνωστή οδό Ιστικλάλ του κέντρου της Κωνσταντινούπολης.

                                      Ονάν Τιμουρτάς, Τουρκία

Είναι η πρώτη έκθεση της χρονιάς, προέρχεται από την Ελλάδα, οργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με την Αίθουσα Τέχνης του Δήμου Beyoğlu και αποτελεί μέρος του προγράμματος του Δήμου Beyoğlou «Έτος 2010, Διαπολιτισμικός Διάλογος για την Τέχνη». Η έκθεση στόχο έχει την προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου και τη διασφάλιση της ειρήνης και της συνεργασίας των λαών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Έχει, ήδη, παρουσιαστεί το 2009 στο Βελιγράδι και το Βουκουρέστι. Οκτώ φωτογράφοι από ισάριθμες χώρες των Βαλκανίων δείχνουν με τις φωτογραφίες τους την ιδιαιτερότητα κάθε λαού, τις σύγχρονες τάσεις της δημιουργίας, τη ζωή και τις ιστορικές εξελίξεις σε μια περιοχή που συνεχώς μεταβάλλεται.

                           Μιλομίρ Κοβάτσεβιτς, Βοζνία

Συμμετέχουν οι φωτογράφοι Μπέβις Φούσσα (Αλβανία), Τιμουρτάς Ονάν (Τουρκία). Νίνα Νικόλοβα (Βουλγαρία), Μίλομιρ Κοβάτσεβιτς (Βοσνία), Στέλιος Ευσταθόπουλος (Ελλάς), Στάνκο 'Aμπατζιτς (Κροατία), Βιρτζίλ Μλέσσνιτσα (Ρουμανία), Ίμρε Σάμπο (Σερβία).

Οργάνωση: Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, Επιμέλεια: Μαγδαλένα Μιχαηλίδου

Διάρκεια : 9 Ιανουαρίου- 9 Φεβρουαρίου 2010

Περισσότερα: www.hfc.gr Beyoğlu Municipality Art Gallery ( Beyoğlu Belediyesi Sanat Galerisi) Adres: İstiklal Cad. No: 217 Tünel – Beyoğlu – İstanbul Tel : 099 0212 249 26 10

www.beyoğlu.bel.tr  

www.beyoglusanatgalerisi.com

                         

                           Σημαντικά ευρήματα από το ναυάγιο Μέντωρ

 

Υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα στο ιστορικό ναυάγιο «ΜΕΝΤΩΡ» στα νοτιοανατολικά Κύθηρα κοντά στον Αυλέμονα ,που διενεργήθηκε από κλιμάκιο της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων υπό τη διεύθυνση του καταδυόμενου αρχαιολόγου Δρ. Δημ. Κουρκουμέλη, έφερε στο φως σημαντικά ευρήματα. Το πλοίο, που ως γνωστό μετέφερε τα γλυπτά του Παρθενώνα στην Αγγλία, μέσω Μάλτας βυθίσθηκε στην είσοδο του λιμένα του Αυλέμονα στα νοτιοδυτικά Κύθηρα, το Σεπτέμβριο του 1802. Παλαιότερα είχαν γίνει έρευνες στο συγκεκριμένο πλοίο τόσο από τον Πλοίαρχο Κουστώ (1975), το Ινστιτούτο Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών (1980) αλλά και την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων (2009) και σε καμία από αυτές αλλά ούτε και στη φετινή εντοπίσθηκαν θραύσματα μαρμάρων ή γλυπτών. Η φετινή έρευνα επικεντρώθηκε στη περιοχή της πρύμνης του.

 

 

 

 

               Μυκηναϊκό Νεκροταφείο εντοπίστηκε στο Λεωνίδιο

 

Μυκηναϊκό Νεκροταφείο άγνωστο στην έρευνα εντοπίστηκε δέκα χιλιόμετρα βορειoδυτικά του Λεωνιδίου, πλησίον του χωριού Βασκίνα, στη θέση «Σοχά», μετά από έντονες βροχοπτώσεις, από τη ΛΘ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.  Ακολούθησε σωστική ανασκαφή, με την υποστήριξη του Δήμου Νότιας Κυνουρίας, η οποία έφερε στο φως πέντε κιβωτιόσχημους τάφους. Οι εν λόγω τάφοι είχαν δεχτεί περισσότερους του ενός νεκρούς. Μεταξύ των κτερισμάτων ξεχωρίζουν πήλινα συμποτικά αγγεία, λίθινα σφοντύλια και χάλκινη περόνη. Τα ευρήματα τοποθετούνται χρονολογικά στον 14ο αι. π.Χ. .

 

 

 

 

 

    

     

      

               Bar  ΚΟΜΗΣ

     

 

             Cafe Voulis 

 

 

Μουσείο Ακρόπολης

 

 

  Τελευταία  Νέα

 

Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός

         για το Μουσείο

       Εναλίων  Αρχ/των

 

      Ψηφιακές Συλλογές

 

 

 

 

        

 

Copyright © epolitismos.gr 2005