Θέματα
+ Πολιτιστικά
+ Μουσική
+ Θέατρο-Χορός
+ Κινηματογράφος
+ Εικαστικά
+ Λογοτεχνία
- Φωτογραφία
+ Συνεντεύξεις
Συνεντεύξεις

  

Συνέντευξη με τον Δρ. Arto Penttinen

Διευθυντή του Σουηδικού Ινστιτούτου Αθηνών

     

   

 Συνέντευξη των ΤΟΤΟ

  

 

 

   

       

     Εσείς και η Ευρώπη

     

 

    Η Ημέρα της Ευρώπης

     

  

    Πρόγραμμα Εκπαίδευσης

     Πολιτισμού και Νεολαίας

    

         

           

 

 

 

 

 

Πρόσωπα της Μεσογείου

Πρόσωπα της Μεσογείου

Faces from the Mediterranean

Έκθεση Φωτογραφίας στις πόλεις: Αθήνα, Βηρυτός, Λευκωσία, Ποτγκόριτσα, Μπελόγκραντσικ, Ζάγκρεμπ

Διοργανωτές Εθνικά Δίκτυα του Ιδρύματος Anna Lindh Βουλγαρίας, Κροατίας, Κύπρου, Ελλάδας, Λιβάνου, Μαυροβουνίου

Η φωτογραφική έκθεση, παρουσιάζεται ταυτόχρονα και στις έξι πόλεις.

Φωτογράφοι από τις έξι χώρες που συμμετέχουν, απαθανατίζουν με το έργο τους πρόσωπα, τοποθεσίες, σκηνές από την καθημερινή ζωή, μνημεία και παραδόσεις κοινές σε όλες τις μεσογειακές χώρες. Σκοπός της έκθεσης είναι να παρουσιάσει αυτές τις περιοχές, καθώς και τον πολιτισμό τους, υπογραμμίζοντας τα κοινά στοιχεία και να προκαλέσει το κοινό να σταθεί και να αντιδράσει στο μήνυμα της κάθε φωτογραφίας. Για το λόγο αυτό απουσιάζει εσκεμμένα η λεζάντα δίπλα από κάθε φωτογραφία, έτσι ώστε το κοινό να αμφιβάλλει για την προέλευσή της κάθε μίας. Στο πνεύμα του οράματος του Anna Lindh, το κοινό αυτό πρόγραμμα ανάμεσα στα εθνικά δίκτυα έξι κρατών–μελών από τη Μεσόγειο, φιλοδοξεί να βελτιώσει τις αντιλήψεις, να αναδείξει τον πολιτισμό και να αποδομήσει στερεότυπα που αφορούν το Μεσογειακό Νότο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με στόχο να προωθηθεί η κοινωνική συνοχή.

Η προσπάθεια αυτή απαιτεί να αναλάβει ο θεατής ενεργό ρόλο με μια απλή διαδικασία: οι επισκέπτες καλούνται να γράψουν τις εντυπώσεις τους σε σημειωματάρια και πίνακες, τα συναισθήματα που οι φωτογραφίες τους προκαλούν καθώς και σκέψεις και ιδέες για τον τόπο προέλευσης της κάθε φωτογραφίας. Είναι γεγονός ότι υπάρχει ελλιπής πολιτιστική γνώση και κατανόηση μεταξύ των ανθρώπων της Μεσογείου, όσον αφορά τους γείτονές τους και κυρίως τους μετανάστες από την ευρω-μεσογειακή περιοχή. Η άγνοια συχνά οδηγεί σε εσφαλμένα συμπεράσματα τα οποία καλλιεργούν προκαταλήψεις και στερεότυπα, και ορισμένες φορές καταλήγουν σε τραγικά γεγονότα, συμπεριλαμβανομένων και βιαιοπραγιών κατά των μεταναστών.

Ως μία αντίδραση σε αυτό, η έκθεση θα παρουσιάσει στους επισκέπτες το πρόσωπο των γειτόνων τους, προσφέροντας τους τη δυνατότητα, μέσα από εικόνες, να βιώσουν, να σκεφτούν και να γνωρίσουν τους άλλους. Στοχεύοντας κυρίως τους νέους, το πρόγραμμα επιδιώκει να προκαλέσει την αντίδρασή τους και να τους ενθαρρύνει να συμμετάσχουν ενεργά σε ένα δημιουργικό διάλογο με τους νέους από την άλλη πλευρά του φράχτη, είτε αυτοί βρίσκονται στην ίδια τους τη χώρα, είτε κάπου αλλού.

Διάρκεια: 24 Απριλίου - 9 Μαΐου Το Παλιό Σχολείο, Βρυσακίου 13, Στοά Αττάλου, Πλάκα Τηλ.: 210 8975056 Δευτέρα – Παρασκευή: 5μμ-9μμ και πρωινά κατόπιν συνεννόησης (μόνο για ομαδικές επισκέψεις). Σάββατο – Κυριακή: 11π.μ – 8 μ.μ.

                         

                           Σημαντικά ευρήματα από το ναυάγιο Μέντωρ

 

Υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα στο ιστορικό ναυάγιο «ΜΕΝΤΩΡ» στα νοτιοανατολικά Κύθηρα κοντά στον Αυλέμονα ,που διενεργήθηκε από κλιμάκιο της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων υπό τη διεύθυνση του καταδυόμενου αρχαιολόγου Δρ. Δημ. Κουρκουμέλη, έφερε στο φως σημαντικά ευρήματα. Το πλοίο, που ως γνωστό μετέφερε τα γλυπτά του Παρθενώνα στην Αγγλία, μέσω Μάλτας βυθίσθηκε στην είσοδο του λιμένα του Αυλέμονα στα νοτιοδυτικά Κύθηρα, το Σεπτέμβριο του 1802. Παλαιότερα είχαν γίνει έρευνες στο συγκεκριμένο πλοίο τόσο από τον Πλοίαρχο Κουστώ (1975), το Ινστιτούτο Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών (1980) αλλά και την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων (2009) και σε καμία από αυτές αλλά ούτε και στη φετινή εντοπίσθηκαν θραύσματα μαρμάρων ή γλυπτών. Η φετινή έρευνα επικεντρώθηκε στη περιοχή της πρύμνης του.

 

 

 

 

               Μυκηναϊκό Νεκροταφείο εντοπίστηκε στο Λεωνίδιο

 

Μυκηναϊκό Νεκροταφείο άγνωστο στην έρευνα εντοπίστηκε δέκα χιλιόμετρα βορειoδυτικά του Λεωνιδίου, πλησίον του χωριού Βασκίνα, στη θέση «Σοχά», μετά από έντονες βροχοπτώσεις, από τη ΛΘ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.  Ακολούθησε σωστική ανασκαφή, με την υποστήριξη του Δήμου Νότιας Κυνουρίας, η οποία έφερε στο φως πέντε κιβωτιόσχημους τάφους. Οι εν λόγω τάφοι είχαν δεχτεί περισσότερους του ενός νεκρούς. Μεταξύ των κτερισμάτων ξεχωρίζουν πήλινα συμποτικά αγγεία, λίθινα σφοντύλια και χάλκινη περόνη. Τα ευρήματα τοποθετούνται χρονολογικά στον 14ο αι. π.Χ. .

 

 

 

 

 

    

     

      

               Bar  ΚΟΜΗΣ

     

 

             Cafe Voulis 

 

 

Μουσείο Ακρόπολης

 

 

  Τελευταία  Νέα

 

Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός

         για το Μουσείο

       Εναλίων  Αρχ/των

 

      Ψηφιακές Συλλογές

 

 

 

 

        

 

Copyright © epolitismos.gr 2005