Θέματα
+ Πολιτιστικά
+ Μουσική
+ Θέατρο-Χορός
+ Κινηματογράφος
+ Εικαστικά
+ Λογοτεχνία
+ Φωτογραφία
- Συνεντεύξεις
Συνεντεύξεις

  

Συνέντευξη με τον Δρ. Arto Penttinen

Διευθυντή του Σουηδικού Ινστιτούτου Αθηνών

     

   

 Συνέντευξη των ΤΟΤΟ

  

 

 

   

       

     Εσείς και η Ευρώπη

     

 

    Η Ημέρα της Ευρώπης

     

  

    Πρόγραμμα Εκπαίδευσης

     Πολιτισμού και Νεολαίας

    

         

           

 

 

 

 

 

Συνέντευξη της Φωτεινής Δάρρα

«Μια εικόνα χίλιες λέξεις. Χίλιες λέξεις από τη φωνή της Φωτεινής Δάρρα, οι εικόνες όλου του κόσμου».

Με αφορμή τις δύο συναυλίες της στις 13 και στις 19 Ιουνίου 2009, στο Ναό Αγ. Ειρήνης στην Κωνσταντινούπολη και στο Ηρώδειο αντίστοιχα, η Φωτεινή Δάρρα μίλησε στο e-politismos.gr , αποκάλυψε λεπτομέρειες για το πρόγραμμα καθώς και τη γνώμη της, μία μέρα πριν τα εγκαίνια του Νέου Μουσείου Ακρόπολης, για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

Της Μαρίας Νώτη

Είσαι πλέον καταξιωμένη καλλιτέχνης. Θεωρείς ότι έχεις πετύχει τους στόχους σου;

Φ.Δ Ο δρόμος προς την καταξίωση δεν έχει τέλος. Είναι ένας συνεχής αγώνας προς το στόχο που έχεις θέσει. Αισθάνομαι πολύ ευτυχισμένη με αυτά που έχω πετύχει, αν και δεν αισθάνομαι ότι έχω φτάσει στο σημείο ώστε να έχω καταξιωθεί. Χαίρομαι όμως που υπάρχουν άνθρωποι που το λένε. Αισθάνομαι αμηχανία όταν το ακούω και ταυτόχρονα ικανοποίηση.

Ξεκίνησες τη σταδιοδρομία σου, έχοντας την καθοδήγηση και υποστήριξη ενός αναγνωρισμένου συνθέτη, του Δημήτρη Παπαδημητρίου. Αυτό τελικά είναι μόνο καλό για την πορεία ενός καλλιτέχνη;

Φ.Δ Μόνο καλό. Υπάρχουν παραδείγματα μεγάλων τραγουδιστών που βοηθήθηκαν από πολύ μεγάλους συνθέτες και στιχουργούς. Δεν τολμάω βέβαια να συγκριθώ μαζί τους, αλλά θα αναφέρω ενδεικτικά κάποια ονόματα: Μάνος Χατζιδάκις – Νάνα Μούσχουρη, Κουρτ Βάιλ – Λότε Λένια. Η συγκυρία ότι βρέθηκαν μαζί ήταν μόνο καλή και έδωσε ένα πολύ δημιουργικό αποτέλεσμα.

Πόσο δύσκολο είναι για ένα νέο και ταλαντούχο καλλιτέχνη να αναδειχθεί στην Ελλάδα;

Φ.Δ Όσες χαρές μπορεί να σου δώσει αυτός ο χώρος, άλλες τόσες είναι και οι δυσκολίες που θα αντιμετωπίσεις. Όταν προσπαθείς να κάνεις κάτι τίμιο και καλό, όταν ανοίγεις την καρδιά σου για να τη δώσεις στον κόσμο σίγουρα δεν είναι εύκολο. Στις μέρες μας όλο και λιγότερο ανοίγουν δρόμοι, για να αναδειχθεί ένας νέος και ταλαντούχος καλλιτέχνης. Και μιλώ περισσότερο για το είδος τραγουδιού με το οποίο εγώ ασχολούμαι, δεν μπορώ να μιλήσω για άλλο.

Υπάρχει αξιόλογη σύγχρονη μουσική δημιουργία στην Ελλάδα;

Φ.Δ Σαφώς και υπάρχει. Όμως αυτή η δημιουργία δεν προβάλλεται όσο θα έπρεπε στη χώρα μας και έτσι υπάρχει η εντύπωση ότι δεν υπάρχει. Υπάρχουν πολλά ταλέντα, αν πάτε σε κάποιο ωδείο σίγουρα θα δείτε πολλά και μάλιστα σε διαφορετικά είδη μουσικής. Δεν πιστεύω ότι ξαφνικά κάτι έπαθαν τα γονίδια των ελλήνων και δε βγαίνουν ταλαντούχοι καλλιτέχνες πλέον. Απλώς δεν υπάρχει σωστή προβολή από τα μέσα για ανθρώπους που παίρνουν στα σοβαρά τη δουλειά τους.

Στις 13 και στις 19 Ιουνίου, δίνεις δύο πολύ σημαντικές συναυλίες, στο Ναό Αγ. Ειρήνης στην Κωνσταντινούπολη και στο Ηρώδειο αντίστοιχα. Μίλησέ μας κατ’ αρχάς γι αυτές. Κάθε συναυλία ή παράσταση για σένα είναι μοναδική;

Φ.Δ Στις 13 Ιουνίου στον ιστορικό Ναό της Αγίας Ειρήνης στην Κωνσταντινούπολη θα γίνει για πρώτη φορά μία συναυλία στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Ελληνικής Κοινότητας της Πόλης, για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης «Κωνσταντινούπολη 2010», υπό την αιγίδα του Πατριαρχείου. Ο Ναός παραχωρείται όπως είπα, για πρώτη φορά για τέτοια εκδήλωση και είμαι καλεσμένη από την Ομογένεια για να τραγουδήσω. Θα ερμηνεύσω τραγούδια με τη συνοδεία της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής και της χορωδίας της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Ανδρέα Πυλαρινού, που θα χαρτογραφήσουν τόσο την παραδοσιακή, όσο και την έντεχνη ελληνική μουσική, κυρίως έργα των συνθετών: Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Δημήτρη Παπαδημητρίου καθώς και πολλά παραδοσιακά τραγούδια. Στο ρεπερτόριο που θα παρουσιάσουμε θα περιλαμβάνονται και δύο πολύ γνωστά τουρκικά τραγούδια, για τα οποία έχουν γραφτεί στίχοι και στα ελληνικά από το στιχουργό Γιώργο Κορδέλλα.

Στις 19 Ιουνίου στο Ηρώδειο στο πλαίσιο του φεστιβάλ Αθηνών, θα δοθεί μια συναυλία του Δημήτρη Παπαδημητρίου με τίτλο «Όσο υπάρχουν Αχαιοί». Στη συναυλία αυτή συμμετέχουν οι ηθοποιοί Γιώργος Χωραφάς και Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης και τραγουδούν η Ειρήνη Καράγιαννη, ο Γιώργος Φλωράκης, ο Νικόλας Στυλιανού. Τη σκηνοθεσία της πολυδιάστατης παράστασης έχει αναλάβει ο Γιάννης Κακλέας. Παίζει η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του Ανδρέα Πυλαρινού και συμμετέχει η Χορωδία της ΕΡΤ σε μουσική διδασκαλία του Δημήτρη Μπουζιάνη. Κάθε συναυλία για μένα είναι μοναδική, είναι μια τελείως διαφορετική υπόθεση. Δεν πηγαίνω στις συναυλίες με προκατασκευασμένο πρόγραμμα, γιατί οι απαιτήσεις κάθε συναυλίας είναι διαφορετικές και για κάθε χώρο εμπνέεσαι διαφορετικά.

Το πρώτο μέρος της συναυλίας του Δημήτρη Παπαδημητρίου Ηρώδειο, έχει τίτλο «Στο όνομα της Ελένης» και είναι αφιερωμένο στο μνημείο της Ακρόπολης. Στις 20 Ιουνίου θα γίνουν τα εγκαίνια του Νέου Μουσείου Ακρόπολης. Έχεις την πεποίθηση ότι κάποτε τα μάρμαρα του Παρθενώνα θα επιστρέψουν στο φυσικό τους χώρο;

Φ.Δ Αυτό που μπορώ να πω ως ελληνίδα, είναι ότι θέλω τα Μάρμαρα του Παρθενώνα να επιστρέψουν στο φυσικό τους χώρο. Τα μνημεία αυτά έχουν και περιβάλλοντα χώρο, δεν μπορούν να σταθούν από μόνα τους.

                         

                           Σημαντικά ευρήματα από το ναυάγιο Μέντωρ

 

Υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα στο ιστορικό ναυάγιο «ΜΕΝΤΩΡ» στα νοτιοανατολικά Κύθηρα κοντά στον Αυλέμονα ,που διενεργήθηκε από κλιμάκιο της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων υπό τη διεύθυνση του καταδυόμενου αρχαιολόγου Δρ. Δημ. Κουρκουμέλη, έφερε στο φως σημαντικά ευρήματα. Το πλοίο, που ως γνωστό μετέφερε τα γλυπτά του Παρθενώνα στην Αγγλία, μέσω Μάλτας βυθίσθηκε στην είσοδο του λιμένα του Αυλέμονα στα νοτιοδυτικά Κύθηρα, το Σεπτέμβριο του 1802. Παλαιότερα είχαν γίνει έρευνες στο συγκεκριμένο πλοίο τόσο από τον Πλοίαρχο Κουστώ (1975), το Ινστιτούτο Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών (1980) αλλά και την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων (2009) και σε καμία από αυτές αλλά ούτε και στη φετινή εντοπίσθηκαν θραύσματα μαρμάρων ή γλυπτών. Η φετινή έρευνα επικεντρώθηκε στη περιοχή της πρύμνης του.

 

 

 

 

               Μυκηναϊκό Νεκροταφείο εντοπίστηκε στο Λεωνίδιο

 

Μυκηναϊκό Νεκροταφείο άγνωστο στην έρευνα εντοπίστηκε δέκα χιλιόμετρα βορειoδυτικά του Λεωνιδίου, πλησίον του χωριού Βασκίνα, στη θέση «Σοχά», μετά από έντονες βροχοπτώσεις, από τη ΛΘ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.  Ακολούθησε σωστική ανασκαφή, με την υποστήριξη του Δήμου Νότιας Κυνουρίας, η οποία έφερε στο φως πέντε κιβωτιόσχημους τάφους. Οι εν λόγω τάφοι είχαν δεχτεί περισσότερους του ενός νεκρούς. Μεταξύ των κτερισμάτων ξεχωρίζουν πήλινα συμποτικά αγγεία, λίθινα σφοντύλια και χάλκινη περόνη. Τα ευρήματα τοποθετούνται χρονολογικά στον 14ο αι. π.Χ. .

 

 

 

 

 

    

     

      

               Bar  ΚΟΜΗΣ

     

 

             Cafe Voulis 

 

 

Μουσείο Ακρόπολης

 

 

  Τελευταία  Νέα

 

Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός

         για το Μουσείο

       Εναλίων  Αρχ/των

 

      Ψηφιακές Συλλογές

 

 

 

 

        

 

Copyright © epolitismos.gr 2005