Θέματα
+ Πολιτιστικά
+ Μουσική
+ Θέατρο-Χορός
+ Κινηματογράφος
+ Εικαστικά
+ Λογοτεχνία
+ Φωτογραφία
- Συνεντεύξεις
Συνεντεύξεις

  

Συνέντευξη με τον Δρ. Arto Penttinen

Διευθυντή του Σουηδικού Ινστιτούτου Αθηνών

     

   

 Συνέντευξη των ΤΟΤΟ

  

 

 

   

       

     Εσείς και η Ευρώπη

     

 

    Η Ημέρα της Ευρώπης

     

  

    Πρόγραμμα Εκπαίδευσης

     Πολιτισμού και Νεολαίας

    

         

           

 

 

 

 

 

Συνέντευξη των ΤΟΤΟ

Αποκλειστική συνέντευξη των ΤΟΤΟ στο e-politismos.gr

«Πιστεύω ότι ο ελληνικός πολιτισμός έχει ασκήσει μεγάλη επιρροή στο σύγχρονο κόσμο». Bobby Kimball

Συνέντευξη στη Μαρία Νώτη

Οι TOTO είναι ένα από τα σημαντικότερα συγκροτήματα της παγκόσμιας rock μουσικής σκηνής. Επί 3 δεκαετίες κατάφεραν να έχουν αναλλοίωτο ύφος και να χαρίσουν στο κοινό τους τραγούδια που παρόλα τα χρόνια που πέρασαν έμειναν ανεξίτηλα. Από την αρχή της μακρόχρονης πορείας τους απέσπασαν βραβεία Grammy και γνώρισαν την αποθέωση από τους χιλιάδες θαυμαστές τους σε οποιαδήποτε γωνιά της γης έδωσαν συναυλίες. Ο καθένας από τα μέλη έχει συνεργαστεί παράλληλα με την πορεία του συγκροτήματος, με σπουδαία ονόματα όπως οι Michael Jackson , Jef beck, Carlos Santana, Quincy Jones, Van Halen, Paul McCartney, Chicago, Eric Clapton καθώς και πολλούς άλλους.

Επίσης έχουν στο ενεργητικό τους αμέτρητες συμμετοχές στην παγκόσμια δισκογραφία. Μέχρι σήμερα έχουν ηχογραφήσει 17 δίσκους με περίπου 30 εκατομμύρια πωλήσεις σε όλο τον κόσμο. Τραγούδια όπως τo Africa, Rossana, Hold the line, Love's anthem, Pamela έμειναν διαχρονικά και ακούγονται ακόμα και σήμερα. Οι ΤΟΤΟ επισκέφτηκαν την Ελλάδα για μια και μοναδική συναυλία στις 12 Ιουλίου 2006, η οποία έγινε στο γήπεδο του σόφτμπολ, στο Ελληνικό.

Το e-politismos εξασφάλισε αποκλειστική συνέντευξη του συγκροτήματος λίγο πριν το ερχομό τους και συνομίλησε με τον τραγουδιστή Bobby Kimball.

                Bob Kimball

Οι TOTO άλλαξαν από την εποχή που έγραφαν δημοφιλή τραγούδια;

Ευχαριστώ για την ερώτηση. Τα τραγούδια που δημιουργούμε σήμερα εξίσου δημοφιλή με τις μεγάλες επιτυχίες που κάναμε παλιότερα. Τo συγκρότημα ωστόσο έχει κάποιες εμφανείς αλλαγές. Όπως την αντικατάσταση του Jeff Porcaro από τον Simon Philips. Τo κενό που άφησε ο Jeff ήταν τεράστιο, αλλά ο Simon τον αντικατέστησε επάξια. Στις ηχογραφήσεις επίσης συμμετέχουν, εκτός από τον David Paich, o Steve Porcaro και ο Greg Phillinganes. Νομίζω αλλάξαμε λιγάκι, αλλά όλοι πιστεύουμε πως έχουμε γίνει καλύτεροι. Τα καινούργια τραγούδια που γράφουμε τώρα είναι αυτά που θα θυμόμαστε μετέπειτα ως τις μεγαλύτερες επιτυχίες μας.

Τα τραγούδια σας περνούν κάποια ιδιαίτερα μηνύματα;

Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε εμείς είναι να μένουμε στον παλμό των σημερινών επιτυχιών. Τα μηνύματα που θέλουμε να περάσουμε είναι αυτό που αισθανόμαστε στις καρδιές μας σαν κάτι που είναι ανάγκη και να ειπωθεί. Για παράδειγμα, οι στίχοι του ''No end in sight'' αναφέρονται στον πόλεμο του Ιράκ. Υπάρχουν βέβαια και άλλα τραγούδια που εκφράζουν το πως αισθανόμαστε συγκεκριμένες στιγμές χωρίς να περνούν ιδιαίτερα μηνύματα. Το σημαντικό μήνυμα πάνω απ' όλα, είναι ότι οι άνθρωποι πρέπει να μείνουμε ενωμένοι και να γίνουμε περισσότερο ανεκτικοί ο ένας για τον άλλον. Εμείς από τη μεριά μας στοχεύουμε στην ειρήνη και την κατανόηση.

Υπάρχει κάποιο μυστικό για την επιτυχία σας;

Τίποτα περισσότερο από σκληρή δουλειά και από το ότι ακόμα μελετούμε τα όργανα που παίζουμε σε καθημερινή βάση. Όλα τα μέλη του συγκροτήματος μετρούν πάνω από τριάντα χρόνια σκληρής εξάσκησης στο όργανο που παίζουν και στα φωνητικά. Όλη μας η ζωή είναι αφιερωμένη στο να μαθαίνουμε. Επίσης θεωρώ πολύ σημαντικό, το ότι βρήκε ο ένας άλλον και όλοι μαζί ''δέσαμε'' ως συγκρότημα. Θα ήταν ίσως πιο φυσιολογικό κάτω από αυτές τις συνθήκες, ο καθένας να ηγείται ενός συγκροτήματος, όμως είμαστε όλοι στην ίδια μπάντα. Κάθε μέλος ξεχωριστά είναι εξειδικευμένος σολίστας σε αυτό που κάνει και αυτό κάνει τους ΤΟΤΟ ένα τόσο μεγάλο συγκρότημα.

Ποια ήταν η χειρότερη στιγμή για τους ΤΟΤΟ;

Φυσικά όταν ο Jeff Porcaro ''έφυγε''από ανάμεσά μας αναπάντεχα.

Μπορείτε να συγκρίνετε τη ροκ μουσική όταν μεσουρανούσε με τη ροκ μουσική σήμερα;

Όταν μεσουρανούσε η ροκ μουσική, οι δισκογραφικές εταιρείες ξόδευαν πολλά λεφτά για τους καλλιτέχνες τους. Αυτό συνέβαινε πριν εμφανιστεί το download μουσικών κομματιών από το internet. Τα μεγάλα δισκοπωλεία ήταν σαν μαγαζιά με γλυκά και εκεί μπορούσες να βρεις οτιδήποτε σε ενδιέφερε. Σήμερα όμως το internet έχει αντικαταστήσει τα μεγάλα δισκοπωλεία γιατί εκεί μπορείς να κατεβάσεις οποιοδήποτε τραγούδι, χωρίς να αποδίδονται πνευματικά δικαιώματα στους δημιουργούς. Αυτή είναι η μουσική βιομηχανία σήμερα.

                     TOTO

Πιστεύετε ότι σήμερα παράγεται ροκ μουσική ή απλώς αναπαράγεται;

Νομίζω ότι αυτό κάναμε με το τελευταίο μας CD ''Falling in between''. Eίναι τόσο φρέσκο όσο ήταν το συγκρότημα στο ξεκίνημά του. Με μια λέξη, ναι μπορούμε να παράγουμε νέα ροκ μουσική σήμερα.

Γνωρίζετε τον ελληνικό πολιτισμό;Είναι απαραίτητο μια χώρα να διατηρεί τον πολιτισμό της;

Βεβαίως γνωρίζω τον ελληνικό πολιτισμό και έχω διαβάσει και δει αρκετά ντοκιμαντέρ στην τηλεόραση, άλλα επίσης είμαι ενθουσιασμένος με τις αλλαγές που έχουν γίνει στη χώρα σας. Πιστεύω ότι ο ελληνικός πολιτισμός έχει ασκήσει μεγάλη επιρροή στο σύγχρονο κόσμο. Διατηρώντας το παρελθόν μαθαίνεις να μην επαναλαμβάνεις τα λάθη σου. Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές αξιοθαύμαστες ανακαλύψεις, οι οποίες ακόμη και σήμερα κάνουν τους επιστήμονες να απορούν. Διάβασα πρόσφατα για τον ''μηχανισμό των Αντικυθήρων'' που ανακαλύφθηκε σε μια ακτή της Ελλάδας και φαίνεται ότι είναι ο παλιότερος υπολογιστής στον κόσμο. Τέτοιες ανακαλύψεις δεν μπορείς παρά να τις θαυμάζεις. Πιστεύω ότι το να διατηρείς την ιστορία είναι πολύ σημαντικό για το μέλλον και για την πρόοδο του παρόντος.

                Bob Kimball-Maria Noti

Πείτε μας για το νέο σας CD.

To νέο CD ''Falling in between'' έγινε εξ ολοκλήρου με έναν νέο τρόπο ηχογράφησης που δεν είχαμε ποτέ έως τώρα χρησιμοποιήσει. Μπήκαμε στο στούντιο χωρίς να έχουμε συγκεκριμένα τραγούδια. Τις ιδέες που είχαμε τις ηχογραφούσαμε στα Pro-tools (σύστημα ηχογράφησης). Όταν βλέπαμε το υλικό μας να ολοκληρώνεται συνεχίζαμε να ηχογραφούμε με τον ''παραδοσιακό'' τρόπο. Mετά μελετούσαμε τις μελωδίες που ηχογραφούσαμε και προσθέταμε τον στίχο. Αυτή η νέα μέθοδος μας διευκόλυνε πάρα πολύ στην ηχογράφηση και στη δημιουργία σπουδαίων τραγουδιών. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι για το νέο μας CD και για την αποδοχή του από τον κόσμο.

Πότε θα επισκεφτείτε την Ελλάδα;

Θα παίξουμε στην Αθήνα στις 12 Ιουλίου 2006. Είμαι σίγουρος ότι θα είναι μια μεγάλη μέρα για τους ΤΟΤΟ και αισθάνομαι ότι το ελληνικό κοινό θα απολαύσει μια καταπληκτική συναυλία.

 

 

 

                         

                           Σημαντικά ευρήματα από το ναυάγιο Μέντωρ

 

Υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα στο ιστορικό ναυάγιο «ΜΕΝΤΩΡ» στα νοτιοανατολικά Κύθηρα κοντά στον Αυλέμονα ,που διενεργήθηκε από κλιμάκιο της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων υπό τη διεύθυνση του καταδυόμενου αρχαιολόγου Δρ. Δημ. Κουρκουμέλη, έφερε στο φως σημαντικά ευρήματα. Το πλοίο, που ως γνωστό μετέφερε τα γλυπτά του Παρθενώνα στην Αγγλία, μέσω Μάλτας βυθίσθηκε στην είσοδο του λιμένα του Αυλέμονα στα νοτιοδυτικά Κύθηρα, το Σεπτέμβριο του 1802. Παλαιότερα είχαν γίνει έρευνες στο συγκεκριμένο πλοίο τόσο από τον Πλοίαρχο Κουστώ (1975), το Ινστιτούτο Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών (1980) αλλά και την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων (2009) και σε καμία από αυτές αλλά ούτε και στη φετινή εντοπίσθηκαν θραύσματα μαρμάρων ή γλυπτών. Η φετινή έρευνα επικεντρώθηκε στη περιοχή της πρύμνης του.

 

 

 

 

               Μυκηναϊκό Νεκροταφείο εντοπίστηκε στο Λεωνίδιο

 

Μυκηναϊκό Νεκροταφείο άγνωστο στην έρευνα εντοπίστηκε δέκα χιλιόμετρα βορειoδυτικά του Λεωνιδίου, πλησίον του χωριού Βασκίνα, στη θέση «Σοχά», μετά από έντονες βροχοπτώσεις, από τη ΛΘ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.  Ακολούθησε σωστική ανασκαφή, με την υποστήριξη του Δήμου Νότιας Κυνουρίας, η οποία έφερε στο φως πέντε κιβωτιόσχημους τάφους. Οι εν λόγω τάφοι είχαν δεχτεί περισσότερους του ενός νεκρούς. Μεταξύ των κτερισμάτων ξεχωρίζουν πήλινα συμποτικά αγγεία, λίθινα σφοντύλια και χάλκινη περόνη. Τα ευρήματα τοποθετούνται χρονολογικά στον 14ο αι. π.Χ. .

 

 

 

 

 

    

     

      

               Bar  ΚΟΜΗΣ

     

 

             Cafe Voulis 

 

 

Μουσείο Ακρόπολης

 

 

  Τελευταία  Νέα

 

Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός

         για το Μουσείο

       Εναλίων  Αρχ/των

 

      Ψηφιακές Συλλογές

 

 

 

 

        

 

Copyright © epolitismos.gr 2005