Θέματα
+ Πολιτιστικά
+ Μουσική
+ Θέατρο-Χορός
+ Κινηματογράφος
+ Εικαστικά
+ Λογοτεχνία
+ Φωτογραφία
+ Συνεντεύξεις
Συνεντεύξεις

  

Συνέντευξη με τον Δρ. Arto Penttinen

Διευθυντή του Σουηδικού Ινστιτούτου Αθηνών

     

   

 Συνέντευξη των ΤΟΤΟ

  

 

 

   

       

     Εσείς και η Ευρώπη

     

 

    Η Ημέρα της Ευρώπης

     

  

    Πρόγραμμα Εκπαίδευσης

     Πολιτισμού και Νεολαίας

    

         

           

 

 

 

 

 

Πολιτιστικά Δρώμενα στην Ευρώπη

Βραβείο Ζαχάροφ 2010

9 υποψηφιότητες

Το κίνημα πολιτών "Access", ο Haytham AL-MALEH, η ισραηλινή ΜΗΚΥΟ «Breaking the silence», ο Guillermo FARIÑAS, η Aminetu HAIDAR, ο Dawit ISSAK, η Birtukan MIDEKSA, ο πατήρ Thadeus (NGUYÊN VAN LY) και η χριστιανική αποστολή "Open Doors"- είναι οι 9 υποψηφιότητες για το Bραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης που προτάθηκαν από πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ή από περισσότερους από 40 μεμονωμένους ευρωβουλευτές.

Υπό την επιφύλαξη της επαλήθευσης των κριτηρίων επιλογής, παρατίθενται οι ακόλουθες πληροφορίες σχετικά με τους υποψήφιους:

ACCESS : προτάθηκε από την Ομάδα της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη. Η ACCESS είναι κίνημα πολιτών που βοηθάει τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να προστατεύονται και να προστατεύουν τις τηλεπικοινωνίες τους. Επίσης, παρέχει τεχνολογική βοήθεια για να έχουν πρόσβαση στην πληροφόρηση παρά τη λογοκρισία που επιβάλλεται από καταπιεστικά καθεστώτα. 

Haytham AL-MALEH : προτάθηκε από την κ. Heidi Hautala και άλλους 44 βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο κ. AL-MALEH είναι ένας εξέχων σύριος δικηγόρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ακτιβιστής, ο οποίος καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών ετών στις 4 Ιουλίου 2010. Οι παρατηρητές που απεστάλησαν στη δίκη από τη διεθνή κοινωνία των πολιτών ανέφεραν ότι ο ΑL-MALEH δεν κρίθηκε σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα της δίκαιης δίκης.

 BREAKING THE SILENCE : προτάθηκε από την Ομάδα των Πρασίνων / Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία και από τη Συνομοσπονδιακή Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς - Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών. Η ισραηλινή ΜΗΚΥΟ ιδρύθηκε από στρατευμένους και απόστρατους των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων που συλλέγουν και παρέχουν μαρτυρίες για τη στρατιωτική θητεία στη Δυτική Όχθη, τη Λωρίδα της Γάζας και την Ανατολική Ιερουσαλήμ κατά τη διάρκεια της δεύτερης Ιντιφάντα. Η οργάνωση παρέχει στους στρατιώτες και τους εφέδρους, είτε βρίσκονται εν ενεργεία είτε όχι, τη δυνατότητα να περιγράψουν εμπιστευτικά την εμπειρία τους στα κατεχόμενα από το Ισραήλ εδάφη.

 Guillermo FARIÑAS : προτάθηκε από την Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, την Ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, από τον Edvard Kožušník και άλλους 91 βουλευτές. Κουβανός ψυχολόγος, ανεξάρτητος δημοσιογράφος και αντιφρονών, ο κ. FARIÑAS έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια 23 απεργίες πείνας για να διαμαρτυρηθεί ενάντια στο κουβανικό καθεστώς.

Aminatou HAIDAR : προτάθηκε από τους Norbert Neuser, Willy Meyer, Raül Romeva i Rueda και άλλους 40 ευρωβουλευτές. Η κ. Haidar, Σαχράουϊ και η ίδια, αγωνίζεται για να προασπίσει τα ανθρώπινα δικαιώματα των Σαχράουϊ και δραστηριοποιείται πολιτικά υπέρ της ανεξαρτησίας της Δυτικής Σαχάρας. Αποκαλείται "Γκάντι των Σαχράουϊ" για τις μη βίαιες μεθόδους διαμαρτυρίας που εφαρμόζει, συμπεριλαμβανομένων των απεργιών πείνας.

Dawit ISSAK : προτάθηκε από τους Olle Schmidt, Cecilia Wikström, Marit Paulsen και Lena Ek και άλλους 37 βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Δημοσιογράφος από την Ερυθραία με σουηδική υπηκοότητα, ο κ. Dawit ISSAK, από το 2001 βρίσκεται για πολιτικούς λόγους στη φυλακή, κάτω από πολύ σκληρές συνθήκες. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ζητήσει επανειλημμένα την άμεση απελευθέρωσή του.

Birtukan MIDEKSA : προτάθηκε από την Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αιθιοπίνα πολιτικός και πρώην δικαστής, ηγέτης του κόμματος της αντιπολίτευσης "Ένωση για τη Δημοκρατία και τη Δικαιοσύνη". Στις 28 Δεκεμβρίου 2008, η κ. Mideska καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη. Έχει δηλώσει ανοιχτά ότι θα συνεχίσει τον «ειρηνικό της αγώνα για τη δημοκρατία, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το κράτος δικαίου» στην Αιθιοπία.

Πατήρ Thadeus (NGUYÊN VAN LY) : Προτάθηκε από την Ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών. Βιετναμέζος κληρικός, εξέχων ακτιβιστής που έχει επιλέξει μη βίαιες μεθόδους ως το μόνο μέσο οικουμενικής προώθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

OPEN DOORS : Προτάθηκε επίσης από την Ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών. Μη ομολογιακή χριστιανική αποστολή που στηρίζει τους κατατρεγμένους χριστιανούς εκεί όπου αποτελούν θρησκευτική μειονότητα. Η αποστολή δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 45 χώρες.

Τα προσεχή στάδια της διαδικασίας:

Στις 5 Οκτωβρίου 2010, οι ανωτέρω υποψηφιότητες θα παρουσιαστούν στην κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, της Επιτροπής Ανάπτυξης και της Υποεπιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Στις 18 Οκτωβρίου θα διεξαχθεί ψηφοφορία για να αναδειχθούν τρεις υποψηφιότητες. Αυτή που θα πάρει το βραβείο θα επιλεγεί από τη Διάσκεψη των Προέδρων των πολιτικών ομάδων στις 21 Οκτωβρίου στο Στρασβούργο. Ο βραβευμένος θα κληθεί να συμμετάσχει στην τελετή απονομής που θα γίνει στις 15 Δεκεμβρίου, στη σύνοδο της ολομέλειας στο Στρασβούργο.

 

 

Παρουσίαση Διαδικτυακής Τηλεόρασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - Υπογραφή Συμφωνίας με τον ΣΚΑΙ

Υπογραφή Συμφωνίας Συνεργασίας μεταξύ της Διαδικτυακής Τηλεόρασης του ΕΚ (Europarl TV) αφενός, και του Τηλεοπτικού Σταθμού ΣΚΑΙ αφετέρου, θα λάβει χώρα στα Γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010.

Η Υπογραφή της Συμφωνίας Συνεργασίας μεταξύ των υπευθύνων των δύο πλευρών θα γίνει παρουσία της Αντιπροέδρου του ΕΚ και αρμόδιας για την Πολιτική Επικοινωνίας του ΕΚ κυρίας Ρόδη Κράτσα. Η Αντιπρόεδρος του ΕΚ θα παρουσιάσει την Πολιτική Επικοινωνίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενώ την παρουσίαση της Διαδικτυακής Τηλεόρασης του ΕΚ, τις νέες δυνατότητες που παρέχει στους επαγγελματίες του Τύπου και των ΜΜΕ αλλά και στους πολίτες ευρύτερα όσον αφορά την πληρέστερη ενημέρωσή τους για τις δραστηριότητες του ΕΚ, θα εισηγηθεί ο προϊστάμενος της Europarl TV, κ. Γιώργος Κασιμάτης. Από την πλευρά του ΣΚΑΙ θα παραστεί και θα λάβει τον λόγο ο Διευθύνων Σύμβουλος του Σταθμού, κ. Χρήστος Παναγόπουλος.

 

 

9 Μαΐου : η Ημέρα της Ευρώπης

Η Ημέρα της Ευρώπης είναι αφιερωμένη στην ενότητα και την ειρήνη των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και γιορτάζεται την 9η Μαΐου. Η Ημέρα της Ευρώπης μαζί με την ευρωπαϊκή σημαία, τον ευρωπαϊκό ύμνο και το σύνθημα "ενότητα στην πολυμορφία" συμπεριλαμβάνεται στα σύμβολα της Ένωσης.

 Η 9η Μαΐου δεν ορίστηκε τυχαία. Είναι άμεσα συνδεδεμένη με το ξεκίνημα της συνεργασίας και της ενωτικής διαδικασίας των λαών της Ευρώπης. Είναι η ημέρα που η εξέχουσα φυσιογνωμία των "ευρωπαϊστών", ένας από τους "πατέρες" της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ρομπέρ Σουμάν, διακήρυξε το 1950 τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ) και σηματοδότησε την απαρχή της μεγαλύτερης περιόδου ειρήνης που γνώρισε ποτέ η ευρωπαϊκή ήπειρος και την έναρξη ενός νέου είδους συνεργασίας μεταξύ των κρατών της Ευρώπης. Της συνεργασίας που έγινε το θεμέλιο για την οικοδόμηση της σημερινής Ένωσης. Το πλήρες κείμενο της Διακήρυξης της 9ης Μαΐου έχει ως ακολούθως: "Η παγκόσμια ειρήνη δεν θα μπορούσε να διατηρηθεί χωρίς δημιουργικές προσπάθειες ανάλογες με τους κινδύνους που την απειλούν. Η συμβολή μιας οργανωμένης και ζωντανής Ευρώπης στον πολιτισμό είναι απαραίτητη για τη διατήρηση των ειρηνικών σχέσεων. Η Γαλλία, όντας για περισσότερα από είκοσι χρόνια στην πρωτοπορία της κίνησης για μια ενωμένη Ευρώπη, είχε πάντα ως κύριο στόχο να εξυπηρετεί τον στόχο της ειρήνης.

Η Ευρώπη αυτή δεν συγκροτήθηκε και έτσι φθάσαμε στον πόλεμο. Η Ευρώπη δεν θα δημιουργηθεί μονομιάς, ούτε ως ενιαίο οικοδόμημα : θα διαμορφωθεί μέσα από συγκεκριμένα επιτεύγματα που θα δημιουργήσουν αρχικά μία εκ των πραγμάτων αλληλεγγύη. Η συμπόρευση των ευρωπαϊκών εθνών απαιτεί να εξαλειφθεί η μακραίωνη αντίθεση της Γαλλίας και της Γερμανίας : η δράση που θα αναλάβουμε πρέπει να αφορά κατά πρώτο λόγο τη Γαλλία και τη Γερμανία. Με τον σκοπό αυτό η γαλλική κυβέρνηση προτείνει να υπάρξει άμεση δράση σε έναν περιορισμένο αλλά καθοριστικό τομέα. Η γαλλική κυβέρνηση προτείνει να τεθεί το σύνολο της γαλλογερμανικής παραγωγής άνθρακα και χάλυβα κάτω από μια κοινή Ανώτατη Αρχή, στο πλαίσιο μιας οργάνωσης ανοιχτής και στις άλλες χώρες της Ευρώπης. Η κοινή διαχείριση της παραγωγής άνθρακα και χάλυβα θα θεμελιώσει αμέσως μια κοινή βάση οικονομικής ανάπτυξης, πρώτο στάδιο της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, και θα αλλάξει το πεπρωμένο αυτών των περιοχών που από καιρό ασχολούνται με την κατασκευή πολεμικών όπλων και των οποίων είναι σε μόνιμη βάση τα θύματα. Η παραγωγική αλληλεγγύη που θα διαμορφωθεί με αυτόν τον τρόπο θα καταστήσει κάθε πόλεμο μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας όχι μόνο αδιανόητο αλλά και ουσιαστικά αδύνατο. Η ίδρυση αυτής της ισχυρής παραγωγικής οργάνωσης, ανοιχτής σε όλες τις χώρες που επιθυμούν να συμμετάσχουν, θα παράσχει τελικά σε όλες τις χώρες που θα συγκεντρώσει τα βασικά στοιχεία της βιομηχανικής παραγωγής με τους ίδιους όρους και θα θέσει τα θεμέλια για την οικονομική τους ενοποίηση. Αυτή η παραγωγή θα προσφερθεί σε όλον τον κόσμο χωρίς διακρίσεις και εξαιρέσεις, για να συμβάλει στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου και στην ανάπτυξη ειρηνικής υποδομής.

Η Ευρώπη θα μπορέσει, με περισσότερα μέσα, να επιδιώξει την εκπλήρωση ενός από τα κύρια καθήκοντά της: την ανάπτυξη της αφρικανικής ηπείρου. Έτσι, θα πραγματοποιηθεί απλά και γρήγορα ο συγκερασμός των συμφερόντων που είναι αναγκαίος για τη συγκρότηση μιας οικονομικής κοινότητας η οποία θα αποτελέσει τον καταλύτη για μια ευρύτερη και βαθύτερη συνεργασία μεταξύ χωρών που για μεγάλο διάστημα τις χώριζαν αιματηρές διενέξεις. Με την κοινή διαχείριση των βασικών προϊόντων και τη θέσπιση νέας Ανώτατης Αρχής, οι αποφάσεις της οποίας θα δεσμεύουν τη Γαλλία, τη Γερμανία και τις χώρες που θα προσχωρήσουν σε αυτή την κοινότητα, η πρόταση αυτή θα θέσει τις βάσεις για μια ευρωπαϊκή ομοσπονδία, απαραίτητη για τη διατήρηση της ειρήνης. Προκειμένου να επιδιωχθεί η επίτευξη των ανωτέρω στόχων, η γαλλική κυβέρνηση είναι έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις στην ακόλουθη βάση: Η αποστολή που ανατίθεται στην κοινή Ανώτατη Αρχή είναι να εξασφαλίσει το συντομότερο δυνατό : τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής και τη βελτίωση της ποιότητάς της• τον εφοδιασμό, κάτω από τους ίδιους όρους, με άνθρακα και χάλυβα της γαλλικής και της γερμανικής αγοράς καθώς και των αγορών των χωρών που θα προσχωρήσουν στην κοινότητα• την ανάπτυξη κοινών εξαγωγών προς τις άλλες χώρες• την εξίσωση προς το καλύτερο του βιοτικού επιπέδου του εργατικού δυναμικού αυτών των βιομηχανιών. Προκειμένου να επιτευχθούν οι εν λόγω στόχοι, ξεκινώντας από τις πολύ ανομοιογενείς συνθήκες κάτω από τις οποίες λειτουργεί σήμερα η παραγωγή των χωρών που θα προσχωρήσουν στην κοινότητα, πρέπει να εφαρμοστούν προσωρινά ορισμένοι κανόνες. Στους κανόνες αυτούς περιλαμβάνονται η εφαρμογή σχεδίου παραγωγής και επενδύσεων, η καθιέρωση μηχανισμών εξίσωσης των τιμών, η δημιουργία ταμείου αναδιάρθρωσης που θα διευκολύνει την ορθολογική οργάνωση της παραγωγής.

Η διακίνηση του άνθρακα και του χάλυβα μεταξύ των χωρών της κοινότητας θα απαλλαχθεί αμέσως από κάθε τελωνειακό δασμό και δεν θα μπορεί να επηρεαστεί από διαφορετικά μεταφορικά κόστη. Σταδιακά θα διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις που θα εξασφαλίσουν αυτόματα την πιο ορθολογική κατανομή της παραγωγής στο υψηλότερό της επίπεδο. Αντίθετα από ένα διεθνές καρτέλ που τείνει να κατανέμει και να εκμεταλλεύεται τις εθνικές αγορές με περιοριστικές πρακτικές, διατηρώντας υψηλή κερδοφορία, η προβλεπόμενη οργάνωση θα εξασφαλίσει τη συγχώνευση των αγορών και την εξάπλωση της παραγωγής.

Το μεγαλόπνοο σχέδιο του Σουμάν και των άλλων "πατέρων" της ευρωπαϊκής ενοποίησης, του Ζαν Μονέ, του Κόνραντ Αντενάουερ, του Άλτσιντε ντε Γκάσπερι, του Ανρύ Σπαάκ, απέδωσε καρπούς. Από τη Συνθήκη για την κοινή διαχείριση του άνθρακα και του χάλυβα, στη Συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας του 1957, στην κοινή αγροτική πολιτική, στη νομισματική συνεργασία, στις άμεσες και καθολικές εκλογές για την ανάδειξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων, των αγαθών, των κεφαλαίων και των υπηρεσιών, έως τον χώρο ελευθερίας, δικαιοσύνης και ασφάλειας και το ευρώ. Από τα έξι ιδρυτικά κράτη μέλη, στα 27. Και έπεται συνέχεια. Για την ειρήνη, την ελευθερία, τη δημοκρατία και την ευημερία της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε: www.europa.eu/abc/symbols/9-may/index_el.htm

                         

                           Σημαντικά ευρήματα από το ναυάγιο Μέντωρ

 

Υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα στο ιστορικό ναυάγιο «ΜΕΝΤΩΡ» στα νοτιοανατολικά Κύθηρα κοντά στον Αυλέμονα ,που διενεργήθηκε από κλιμάκιο της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων υπό τη διεύθυνση του καταδυόμενου αρχαιολόγου Δρ. Δημ. Κουρκουμέλη, έφερε στο φως σημαντικά ευρήματα. Το πλοίο, που ως γνωστό μετέφερε τα γλυπτά του Παρθενώνα στην Αγγλία, μέσω Μάλτας βυθίσθηκε στην είσοδο του λιμένα του Αυλέμονα στα νοτιοδυτικά Κύθηρα, το Σεπτέμβριο του 1802. Παλαιότερα είχαν γίνει έρευνες στο συγκεκριμένο πλοίο τόσο από τον Πλοίαρχο Κουστώ (1975), το Ινστιτούτο Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών (1980) αλλά και την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων (2009) και σε καμία από αυτές αλλά ούτε και στη φετινή εντοπίσθηκαν θραύσματα μαρμάρων ή γλυπτών. Η φετινή έρευνα επικεντρώθηκε στη περιοχή της πρύμνης του.

 

 

 

 

               Μυκηναϊκό Νεκροταφείο εντοπίστηκε στο Λεωνίδιο

 

Μυκηναϊκό Νεκροταφείο άγνωστο στην έρευνα εντοπίστηκε δέκα χιλιόμετρα βορειoδυτικά του Λεωνιδίου, πλησίον του χωριού Βασκίνα, στη θέση «Σοχά», μετά από έντονες βροχοπτώσεις, από τη ΛΘ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.  Ακολούθησε σωστική ανασκαφή, με την υποστήριξη του Δήμου Νότιας Κυνουρίας, η οποία έφερε στο φως πέντε κιβωτιόσχημους τάφους. Οι εν λόγω τάφοι είχαν δεχτεί περισσότερους του ενός νεκρούς. Μεταξύ των κτερισμάτων ξεχωρίζουν πήλινα συμποτικά αγγεία, λίθινα σφοντύλια και χάλκινη περόνη. Τα ευρήματα τοποθετούνται χρονολογικά στον 14ο αι. π.Χ. .

 

 

 

 

 

    

     

      

               Bar  ΚΟΜΗΣ

     

 

             Cafe Voulis 

 

 

Μουσείο Ακρόπολης

 

 

  Τελευταία  Νέα

 

Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός

         για το Μουσείο

       Εναλίων  Αρχ/των

 

      Ψηφιακές Συλλογές

 

 

 

 

        

 

Copyright © epolitismos.gr 2005